Fysiek werk bestaat nog wel, maar je lichaam overbelasten om je werk uit te kunnen voeren is niet meer van deze tijd. Door de jaren heen zijn er in alle sectoren uitvindingen en ontwikkelingen doorgevoerd om de fysieke belasting van het lichaam zo minimaal mogelijk te houden. In een magazijn is alles tegenwoordig verstelbaar om altijd op de juiste hoogte te kunnen werken en al het vervoer van zware objecten gebeurt met pompwagens, heftrucks of stapelaars. Al deze nieuwe machines en apparaten hebben ervoor gezorgd dat het zware fysieke werk niet zo zwaar meer is. Deze machines zijn een grote stap in de goede richting geweest maar helaas ben je er als medewerker dan nog niet. Hoewel het daadwerkelijke fysieke werk verlicht is, ligt fysieke overbelasting nog steeds op de loer!
Doordat mensen op werkplekken werken waar het daadwerkelijk zware fysieke werk is overgenomen door machines en apparaten vergeten ze vaak dat de andere werkzaamheden ook gemakkelijk voor fysieke klachten kunnen zorgen. Een medewerker in de supermarkt of in een orderpick centrum zal nooit meer fysiek zwaar werk verrichten maar dient alsnog het lichaam vaak te gebruiken om bepaalde werkzaamheden te verrichten. Doordat men regelmatig moet bukken of (lichte) dingen op de verkeerde manier tilt kan er alsnog fysieke overbelasting ontstaan. Een vakkenvuller die op een dag 500 kratjes bier verkeerd bijvult kan daar bijvoorbeeld behoorlijk last van krijgen! Als werkgever dien je je medewerkers goed te instrueren over de juiste wijze van tillen en als de medewerkers zich hier niet aan houden ze ook daadwerkelijk aan te sturen. Dit is voordelig voor de medewerkers, maar ook voor jou als werkgever. Door je medewerkers gezond en fit te houden kunnen ze vaker, langer en beter werken.
Zoals gezegd dien je je medewerkers goed te instrueren over de juiste wijzen van tillen, bukken en dergelijke. Naast het goed instrueren van medewerkers is goed werkmateriaal ook van levensbelang. Om het fysiek zware werk te doen verdwijnen dient het personeel gebruik te kunnen maken van een stapelaar, heftrucks, werktafels en bijvoorbeeld een elektrische palletwagen. Als je het goede materiaal in huis hebt en de medewerkers goed geïnstrueerd zijn wat betreft til en buk voorschriften heb jij als werkgever in ieder geval gedaan wat je kon om je personeel te beschermen tegen fysieke overspanning! Helemaal voorkomen kan helaas nooit. Het blijft natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van de medewerkers zelf in welke mate ze gehoor geven aan de voorschriften en gebruik maken van de beschikbare apparaten.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW