Home Klussen in huis De beste tips voor het onderhouden van jouw kozijnen

De beste tips voor het onderhouden van jouw kozijnen

DELEN

Of je nu houten, kunststof of aluminium kozijnen hebt, uiteindelijk zijn ze allemaal een keer aan onderhoud toe. Maar waarom is het goed onderhouden van kozijnen zo belangrijk en wat levert je dit precies op? Lees het hier en gebruik onderstaande tips om het onderhoud van je kozijnen te verbeteren.

Belang van het goed onderhouden van de kozijnen

Het is van groot belang om de kozijnen van je woning goed te onderhouden. Goed onderhoud verlengt namelijk de levensduur van je kozijnen. Zo voorkom je houtrot en intrekkend vocht. Het regelmatige onderhoud zorgt ervoor dat de kozijnen er fris uit blijven zien. Bij houten kozijnen moet er goed geschilderd worden. Mocht je ervoor kiezen niet zelf te schilderen maar dit aan een vakschilder over te laten, stel jezelf dan de vraag ‘wat kost een buitenschilder’ en kies na een goede vergelijking voor de meest professionele schilder tegen de scherpst mogelijke prijs. Als je huiseigenaar bent en van klussen houdt, moet je onderstaande tips voor het onderhoud van kozijnen zeker doorlezen. We hebben de beste tips op een rijtje gezet voor het onderhoud van houten, kunststof en aluminium kozijnen. Doe er je voordeel mee!

Tips om houten kozijnen te onderhouden

Kozijnen van hout vergen een eigen, specifiek soort onderhoud. Tijdens het productieproces van houten kozijnen worden er op de kozijnen minimaal twee grondlagen verf aangebracht. Hierna volgt de kleuring van kozijnen en een afwerklaag. Het is belangrijk om houten kozijnen goed te onderhouden, sowieso na 10 à 15 jaar gebruik. De houten kozijnen aan de buitenkant (laten) schilderen, evenals de houten deuren schilderen, houdt de kozijnen en het houtwerk in goede staat. Naast het periodiek schilderwerk is het van belang om houten kozijnen regelmatig schoon te maken. Hout krimpt en zet namelijk uit, waardoor er stof en vuiligheid in de kozijnen kan trekken. Maak je kozijnen schoon met lauwwarm water en een schoonmaakmiddel.

Tips om kunststof kozijnen goed te houden

Kunststof kozijnen zijn behoorlijk eenvoudig te onderhouden. Houd het zo simpel mogelijk: met een doekje en wat water of een niet-schurend schoonmaakmiddel kun je een of twee keer per maand de kozijnen schoonmaken. Reinig de kozijnen NOOIT met een droge doek, want dan ontstaan er krassen en beschadigingen. Belangrijk is verder om elk jaar een onderhoudsbeurt van het raambeslag uit te voeren en eventueel met onderhoudskit de randen af te dichten. Voor de rest zijn kunststof kozijnen normaliter vrij van onderhoud. Let ten slotte op dat kunststof kozijnen nooit geschilderd mogen worden.

Tips om aluminium kozijnen te onderhouden

Aluminium kozijnen kosten qua onderhoud weinig, omdat dit type kozijnen geen stof en vuil aantrekt en niet splintert. Hierdoor blijven aluminium kozijnen van zichzelf al erg schoon. De aluminium raamprofielen van een huis in een dorp of landelijk gebied dient tweemaal per jaar schoongemaakt te worden. In steden is vier keer per jaar reinigen aan te raden.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]