In bepaalde bedrijfstakken, zoals de industrie en bouwsector, wordt er veel met heftrucks en hoogwerkers gewerkt. Mocht je als bedrijfseigenaar of als medewerker veel met hoogwerkers te maken hebben, dan is het behalen van een hoogwerker certificaat aan te raden. Nee, een hoogwerker certificaat of een heftruck certificaat halen is niet verplicht. Maar wel heeft het volgen van een hoogwerker opleiding, door jezelf of door je personeelsleden, veel voordelen te bieden. Welke voordelen dat zijn, leggen we je hieronder uit!
Zelf een hoogwerker opleiding of een heftruck certificaat halen, of jouw personeel, is niet wettelijk verplicht. Maar gezien de bepalingen in de Arbowet en de uitgangspunten die veel verzekeraars er op na houden, is kiezen voor dit cursussen wel verstandig. Mocht er met jou of in je bedrijf een ongeval gebeuren met een hoogwerker of heftruck, dan kun je jezelf juridisch en verzekeringstechnisch beter indekken als de betrokken persoon (of jezelf) over een hoogwerker certificaat beschikt of een cursus voor heftruckchauffeur heeft gevolgd. Ook kun je met dit soort certificaten netelige situaties voorkomen, zoals een ARBO-inspecteur die het werk stillegt omdat de arbeidsomstandigheden onveilig zijn. Daarom is het altijd verstandig om te zorgen dat jijzelf en je collega's over certificaten beschikken, die bewijzen dat ze goed om kunnen gaan met het materieel en de machines waarmee ze werken!
Vrijwel alle werkgevers die mensen in dienst hebben die met hoogwerkers en heftrucks werken, kiezen ervoor om hen een cursus op maat te laten volgen. Dit doen ze niet voor de grap of omdat er verder binnen het bedrijf niets te doen is, maar puur uit eigenbelang. Door je personeel goed op te leiden en te leren omgaan met gevaarlijke apparaten als hoogwerkers en heftrucks, voorkom je namelijk onnoige ongelukken en schadegevallen. Een medewerkers die één pallet met bier laat vallen, kost je meer dan een personeelslid een heftruckcursus laten volgen zonder dat hij of zij schade rijdt. Dit alles staat nog los van het menselijk leed en de financiële schade die optreden als een van je medewerkers een ongeluk krijgt met een hoogwerker of een heftruck.
Tegenwoordig kost een cursus voor de heftruck of hoogwerker gebruik volgen niet veel geld. MEestal ben je per werknemer voor maximaal 200 tot 300 euro wel klaar. De cursussen duren doorgaans een of maximaal twee dagen en bestaan uit een theoretische en praktisch gedeelte. Veel geld en tijd gaat er dus niet zitten in hoogwerker opleiding of in een heftruckcursus.
Prettig aan een of meer werknemers die een opleiding voor het gebruik van hoogwerkers of heftrucks hebben gevolgd, is de kennis die zij hebben van de machines. Mocht een machine defect raken of haperingen vertonen, dan kunne gecertificeerde personeelsleden deze defecten vaak voor je oplossen, omdat ze getraind zijn en een hoogwerker certificaat of een heftruck certificaat hebben. Dat kan een hoop reparaties en daarmee geld schelen!
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW