Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Je moet tenslotte een complete kamer overhebben, maar menigeen droomt weleens over een eigen thuisbioscoop. Altijd de beste plaatsen, je eigen drankjes, geen pratende mensen en plaspauze wanneer je wilt.
In principe zou je elke ruimte kunnen gebruiken, mits deze maar groot genoeg is. Want je moet natuurlijk niet te dicht op het scherm en de luidsprekers zitten. Houd ook rekening met je huisgenoten en buren. Het zou zonde zijn als je na het bouwen van de thuisbioscoop erachter komt dat je hem amper kunt gebruiken omdat hij grenst aan de babykamer van de buurvrouw.
Heb je een ruimte op het oog? Dan is het raadzaam om de ruimte op te meten en een plattegrond te maken. Deze komt goed van pas bij het inrichten van de kamer. Ook kan je deze laten zien aan de leveranciers van apparatuur en andere specialisten. Zo kunnen ze je goed van advies voorzien.
De belangrijkste reden waarom het geluid in de bioscoop beter klinkt dan thuis is de akoestiek. De meeste woonkamers hebben een slechte akoestiek. Waardoor je niet alleen het geluid uit je luidsprekers hoort komen, maar vooral ook weerkaatsingen van de geluidsgolven op je meubels, de muren en het plafond. Dit verwaaide geluid heeft een grote impact op het realisme van het geluidsbeeld.
Door het plaatsen van absorberende panelen kan je al een hoop oplossen. Wil je het echt goed doen schakel dan een expert in voor advies. Deze zal het geluidsbeeld van de kamer in kaart brengen en kan dus aangeven wat het beste is in jouw geval. Het is handig om deze meting te doen voor het echte inrichten van de ruimte. Dan kan je de plaatsing van je speakers en apparatuur hierop aanpassen. Wil je meer weten over de akoestiek van een home cinema? Kijk dan eens op deze website.
Als je eenmaal een ruw idee hebt over de ruimte dan kan je beginnen aan het leukste gedeelte, de apparatuur.
Voor het echte bioscoopgevoel is een beamer natuurlijk het beste. Wil je goed kunnen projecteren dan heb je echter wel de ruimte nodig. Het grote beeld is prachtig, maar je wilt er niet té dicht opzitten. Verder moet je er rekening mee houden dat een beamer enkel goed werkt in een goed verduisterde ruimte en het liefst projecteer je op een projectiescherm.
Een grote tv is ook een optie en is een stuk flexibeler. Je kunt er wat dichter opzitten, een verduisterde ruimte is niet nodig en een goede tv is een stuk goedkoper dan een beamer van eenzelfde kwaliteit.
Om echt op te kunnen gaan in de film dan heb je ook goed geluid nodig. Er zijn heel veel mogelijkheden en wat de beste keuze is, is vooral afhankelijk van je budget en je voorkeur. Is je budget laag dan kan je beginnen met een goede stereoset van 2 speakers, dit kan je later altijd nog uitbreiden. Dit geeft meestal een beter geluid dan een goedkoper 5.1 home cinema set. Ga je voor stereo dan mis je wel de surround weergave, wat voor een echte bioscoopervaring toch wel een must is.
Als je de speakers hebt gekozen dan kan je een bijpassende receiver of versterker uitkiezen. De versterker moet om te beginnen voldoende wattage hebben om de speakers aan te kunnen sturen. Maar omdat elke fabrikant er weer andere meetmethodes op nahoudt is dit lastig te vergelijken. Wil je zeker zijn lees dan wat reviews online of vraag een winkel om advies.
Verder onderscheiden de receivers zich vooral op extra’s. Bijvoorbeeld op de hoeveelheid HDMI poorten en andere aansluitingen, de kalibratiemogelijkheden, de hoeveelheid kanalen (5.1, 7.2 of zelfs 9.2), UHD ondersteuning en streaming mogelijkheid.
Wat vaak wordt onderschat is het belang van goede kabels. Zorg ervoor dat je je home cinema ook goed aansluit. Als je veel moeite en geld in je thuisbioscoop hebt gestoken dan moet je hier niet op besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de HDMI kabels de nieuwste HDMI versie ondersteunen, dat is op dit moment HDMI 2.0b. Tip, met een high speed HDMI kabel zit je voorlopig goed.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW