Home Klussen in huis Het is weer hoog tijd voor de lentecheck

Het is weer hoog tijd voor de lentecheck

DELEN

De winter is voorbij en de zomertijd is inmiddels ook ingegaan. Hoog tijd dus voor buitenklussen aan het huis. De lekkere lentedagen lenen zich uitstekend om het huis eens volledig te na te lopen. Lees in dit artikel 3 belangrijke checks die je uitvoert tijdens een mooie lentedag.

Check de gevel

Na een strenge winterperiode is het goed om te kijken hoe de gevel er bij staat. Kijk daarom na of er scheuren zichtbaar zijn in de gevel en het voegwerk. Door vorst ontstaan er namelijk scheuren op den duur zorgen voor lekkages en warmteverlies. Je wilt natuurlijk niet dat je in de volgende winter in een koud en vochtig huis zit. Als er scheuren zichtbaar zijn of de voegen beginnen los te laten, is het hoog tijd om opnieuw de gevel te voegen. Hoewel je als klusser het liefst zelf je handen uit de mouwen steekt, is het in dit geval aan te raden om een specialist in te schakelen. Een gevelspecialist weet precies wat hij met jouw voegwerk moet doen om het weer zo goed als nieuw te maken zonder verdere beschadigingen aan te brengen.

Controleer je dak

Eén van de kwetsbaarste onderdelen van het huis is het dak. In de winter loopt het dak het grootste risico op beschadigingen door vorst, hagel, sneeuw en harde wind. Beschadigingen aan het dak zorgen na verloop van tijd voor lekkage, wat weer de oorzaak is van schimmelvorming. Door het dak jaarlijks schoon te maken verklein je de kans op beschadigingen en lekkages. Als je de beschadigingen op tijd opmerkt, is een kleine dakreparatie vaak al voldoende om weer jaren vooruit te kunnen.

Loop de tuin na

Ook een tuin heeft het zwaar in de winter. Sommige bloemen en planten houden niet van vorst en vriezen dood in de winter. Als de vorst heel zwaar is geweest, vriezen er soms zelfs potten, plantenbakken of tegels kapot. Hoog tijd dus om gelijk even te kijken wat er aan vervanging toe is. Haal vervolgens alle kapotte potten en dode planten uit de tuin en ga een middag naar een tuincentrum om de tuin weer nieuw leven in te blazen. Zo ben je helemaal klaar voor de lente en zomer.

 

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]