Home Klussen in huis Milieuprestatieberekening maken

Milieuprestatieberekening maken

DELEN
mileuprestatie berekenen

De milieuprestatieberekening, ook wel in het kort de MPG (Milieuprestatie gebouwen) berekening genoemd. Dit is een milieubelasting berekening die geldt voor de materialen die zijn gebruikt in een gebouw. De berekening is noodzakelijk voor woonfuncties en kantoorfuncties, mits die kantoorfunctie minstens een BVO van 100m2 of groter heeft. Het is een veelvoorkomend misverstand, maar voor woningen onder de 100 m2 is de berekening wel verplicht. 

Regelgeving omtrent MPG

De MPG is in het leven geroepen sinds 2013. Vanaf toen moest een MPG berekening gemaakt worden voor nieuwbouw woon-en kantoorfuncties. Deze berekening heb je nodig  voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Vanaf 2018, is de regelgeving strenger geworden, extra eisen aan de berekening zijn doorgevoerd om zo de berekening verder te reguleren. Dit komt omdat de overheid de bouwers verder wil stimuleren omtrent de duurzaamheid van de nieuwbouw. Dit is in lijn met bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen die worden genomen door de overheid. 

Niet alle gebouwen hoeven een milieuprestatieberekening uit te laten voeren, we hebben een overzicht gemaakt wanneer het wel en niet moet:

Gebouw typeMPG berekening verplicht?
Hoofdfunctie als woongebouw of kantoorJa, bij kantoren met BVO vanaf 100 m2

Ja, bij woningen ook als het BVO  < 100 m2

De extra functies van een kantoorgebouwJa
Wanneer een kantoor deel uitmaakt van een gebouw dat andere functies heeft dan kantoorNee
Als een gebouw een instandhoudingstermijn heeft langer dan 15 jaarNee

Laten uitvoeren van de MPG berekening

Het is verstandig een externe gespecialiseerde partij in te huren voor een berekening van de Milieuprestatie gebouwen. Dit soort partijen kunnen vaak snel een berekening nauwkeurig uitvoeren en geven daarbij ook advies met veel ervaring. Zij kunnen daarbij ook goed advies geven over de interpretatie van de MPG berekening die ook niet altijd even gemakkelijk zijn. Zo kunnen in bijzondere gevallen, erg milieuvriendelijke gebouwen een lage score hebben of juist helemaal andersom. Dit komt omdat de berekeningen nog niet helemaal perfect zijn, maar het wordt gezien als goed initiatief om de milieuvriendelijkheid van nieuwbouw te stimuleren.

[Totaal: 4    Gemiddelde: 5/5]