Home Tuin Een moestuin aanleggen: tips voor beginners

Een moestuin aanleggen: tips voor beginners

DELEN
moestuin

Een moestuin aanleggen zonder enige ervaring? Geen probleem! Met behulp van de volgende tips eet jij binnen de kortste keren groente en fruit uit eigen tuin.

1.         Begin met gemakkelijke groenten

Maak het jezelf niet al te moeilijk en kies voor makkelijke groentes. Kies voor groenten die naast een beetje water en liefde eigenlijk geen zorg nodig hebben. Zo kan je rustig opstarten en kan je oogst eigenlijk niet mislukken. Groenten als sla, wortel en courgette zijn bijvoorbeeld erg makkelijk te telen.

2.         Maak de grond los

De zaadjes hebben een goed ‘huisje’ nodig om in te kunnen groeien. Het is dan ook belangrijk om de grond in je moestuin goed voor te bereiden op hun nieuwe bewoners. Zorg dat je de grond goed aanharkt en egaliseert. Doe dit bij voorkeur op een droge dag, zodat de grond niet al te vochtig is.

3.         Wanneer zaaien?

Het juiste zaaimoment vind je vaak op de achterkant van de verpakking. Let wel op dat dit slechts een richtlijn is. Als je al vaker gezaaid hebt weet je precies met welke weeromstandigheden je beter nog even kan wachten. Als je in het voorjaar wilt zaaien is het belangrijk om eerst te wachten tot de ergste kou over is. In maart kan het bijvoorbeeld nog best wel eens vriezen en dan kan je oogst mislukken. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en gebruik je instinct bij het kiezen van het juiste zaaimoment.

4.         Zaai net zo diep als het zaadje groot is

Moestuinzaadjes hoef je nooit zo diep te zaaien. Dit resulteert alleen maar in een grotere kans op verrotting. De zaadjes hebben dan simpelweg niet meer de kans om boven de grond te komen. Door net zo diep te zaaien als het zaadje groot is weet je zeker dat ze op kunnen komen.

5.         Organische bemesting

Ga niet voor grof geschut met allerlei soorten van zware bemesting. Dit is echt niet nodig in je moestuin, een organische bemesting is meer dan voldoende en ook nog eens goed voor het milieu.

[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]