Een vloer van natuursteen… dat is voor veel mensen de ultieme droom. In de hedendaagse woontrends zien we steeds meer natuurlijke materialen terug komen. Natuursteen sluit hier perfect op aan. De uitstraling van een natuurstenen vloer is met geen pen te beschrijven. Mensen omschrijven het als tijdloos, charmant, natuurlijk en een waar lust voor het oog.
Natuursteen is een speciaal soort gesteente dat wordt gevormd uit gestold magma of aardlagen die onder hoge druk zijn versteend. Natuursteen wordt altijd door de natuur zelf gemaakt. Hier komt dus geen milieuonvriendelijk proces aan te pas. Natuursteen wordt overal ter wereld gewonnen. Hierbij komen enkel graafmachines en handen aan te pas om de gesteentes te winnen.
Een natuurstenen vloer beschikt over een zeer hoge duurzaamheid. De uitspraak ‘de vloer leeft langer dan jij’ wordt vaak gemaakt. Hierbij is het echter wel belangrijk dat de vloer op de juiste manier onderhouden wordt. Zo hou je de vloer zo goed als nieuw en blijf je genieten van een prachtige natuurlijke look. Een natuurstenen vloer onderhouden, zo doe je dat!
Wanneer de vloer net geplaatst is, is het belangrijk dat de cementsluier direct verwijderd wordt. Vraag hiernaar aan de mensen die de vloer plaatsen. Zij beschikken vaak over schrobmachines om de vloer mooi schoon te maken. Wanneer zij dit niet zelf doen is het verstandig om zelf met een cementsluierverwijderaar aan de slag te gaan. Gelukkig is dit bijna nooit nodig.
Nadat de vloer gelegd is, moet het water nog uit de vloer trekken. Dit water is ontstaan door het voegmateriaal en mortel dat gebruikt wordt om de vloer in optimale conditie op te leveren. Als er nog bouwwerkzaamheden in het huis zijn, doe je er goed aan om de vloer met ademend materiaal af te dekken. Zo kan de vloer het vocht kwijt en kan vuil niet in de vloer trekken.
De vloer is klaar voor gebruik! Dat betekent dat er geleefd mag worden in huis. En waar geleefd wordt, ontstaat er ook vuil. Dat is helaas niet te voorkomen. Gelukkig is een natuurstenen vloer goed bestand tegen vuil en beschadigingen. Daardoor volstaat een wekelijkse reiniging om de vloer in optimale conditie te houden. Denk hierbij aan stofzuigen en eenmaal per week dweilen. Je kunt hiervoor speciale reinigingsmiddelen gebruiken, maar dit is niet noodzakelijk. Ook andere, niet- agressieve, schoonmaakproducten kunnen gebruikt worden.
Tijdens het dweilen is het belangrijk om de dweil zo goed mogelijk uit te wringen. Wanneer je te veel water gebruikt, kan dit in de voegen en spleten trekken. Als er op structurele basis veel water wordt gebruikt, kan dit de vloer blijvend beschadigen. Daarmee verschilt een natuurstenen vloer niet veel van een houten vloer. Het kan ook voorkomen dat de vloer met legmortel is gelegd. Dit geeft een mooi strak resultaat, maar vocht is hierbij funest. Bij een grote hoeveelheid vocht kunnen er putjes ontstaan en dat zou de uitstraling van de vloer direct verminderen.
Eventjes door een regenbui naar de winkel lopen en bij binnenkomst een hele lading zand uitkloppen. Het komt regelmatig voor. Zeker bij gezinnen met kinderen. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo’n groot probleem te zijn. Even snel een stofzuiger door het huis halen en je geniet weer van een schone vloer. Desalniettemin kan zand op een natuurstenenvloer funest zijn. Het werkt als schuurpapier, waardoor er krasjes in de toplaag van de vloer ontstaan. Investeer daarom in een goede mat bij de voor- en achterdeur. Zo voorkom je dat er veel zand mee in huis genomen kan worden.
Om je natuurstenen vloer zo lang mogelijk in optimale conditie te houden, kan je ervoor kiezen om preventieve beschermingsmiddelen te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een impregneermiddel. Bedenk wel goed dat het impregneren van een vloer ook van invloed kan zijn op de uitstraling van de vloer. In sommige gevallen kan het de structuur en kleur veranderen. Vraag daarom altijd eerst om advies in een speciaalzaak of de leverancier van je vloer. Zo weet je zeker dat je voor het juiste product kiest.