Woon je in een appartement en heb je de woning gekocht, dan ben je ook lid van de vereniging van eigenaren, oftewel de VvE. De VvE draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van gemeenschappelijke zaken. Hieronder valt ook het uitvoeren van klussen aan gemeenschappelijke ruimtes. Denk hierbij aan onderhoud en reparaties.
Er bestaat nog wel eens vraag over de verantwoordelijkheid bij een specifieke zaak. Wie is er verantwoordelijk voor onderhoud van buitenkozijnen, de buitendeur en bijvoorbeeld lekkage?
Wij geven vier voorbeelden van veel voorkomende onderhoudsbeurten.
Zaken die binnenshuis aan onderhoud toe zijn vallen vrijwel altijd onder de verantwoordelijkheid van de bewoner, of beter gezegd de woningeigenaar.
Hierbij kan gedacht worden aan de vloeren, muren en bijvoorbeeld sanitair.
Er zitten echter wel uitzonderingen bij. Bij een verstopping kan het zijn dat de verantwoordelijkheid ligt bij de VvE. Dit is het geval wanneer de verstopping in diepere pijpen zit en dus niet net onder de afvoer.
Gaat het om de afvoer of direct hierna, dan moet je dit zelf repareren. Ligt er dieper een verstopping waar meerdere woningen last van hebben, dan moet de VvE zich hiermee bezighouden.
Lekkage is eveneens een lastig punt waar niet altijd een eenduidig antwoord mogelijk is. De lekkage hangt af van de bron. Komt dit door een bovenbuurman die slordig is, dan is het zijn of haar verantwoordelijkheid.
Lekkage komt echter vaak voort uit de constructie van het pand zelf. Het kan zijn om een plafond dat niet goed is, maar ook om een dakgoot die vol zit.
In veel gevallen is lekkage de verantwoordelijkheid van de VvE. Dit kan nagevraagd worden bij het bestuur of de VvE beheerder. Bij een gecertificeerde VvE beheerder is vaak een noodnummer aanwezig dat gebruikt kan worden bij een acuut probleem, zoals een lekkage.
De hal buiten de deur en andere gemeenschappelijke ruimtes vallen in principe altijd onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Dit betekent dat de VvE moet zorgen voor snelle en effectieve reparatie.
Meestal heeft de VvE een vaste klusjesman of aannemer die dit type onderhoud en repareren uitvoert. Uiteraard is het je plicht om als lid van de VvE mankementen snel aan te geven.
Objecten aan de buitenkant van je woning, waaronder zonwering en kozijnen behoren doorgaans tot de verantwoordelijkheid van de VvE. Zonwering valt soms onder de eigen verantwoordelijkheid. Dit is afhankelijk van het feit of iedere woning standaard is voorzien van zonwering, of iedere bewoner dit zelf mag (laten) aanbrengen. Zijn er reparaties of onderhoud nodig, dan is het goed om bij de VvE (beheerder) te checken of dit onder de eigen verantwoordelijkheid valt of niet.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW