Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere woonlaag van iedere woning een rookmelder te hebben. De regel bestond al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar wordt dit jaar ook ingevoerd voor overige huizen. Wel zo veilig natuurlijk, want rookmelders redden levens. We geven je een aantal tips over het kiezen van een geschikte rookmelder en over het brandveilig maken van je huis.
Het kan iedereen overkomen: brand in huis. Voor je het weet zijn die dierbare spullen en fotoalbums in rook opgegaan. Om nog maar niet te spreken over de levens die jaarlijks gered worden dankzij werkende rookmelders. Ook voor de verzekering is het van belang dat je vanaf 1 juli 2022 een rookmelder op iedere woonlaag hebt. Wil je een rookmelder kopen? Neem dan eens een kijkje op vergelijkingssite DeBeste.com, die de best geteste modellen van het moment overzichtelijk voor je op een rijtje zet.
Een werkende rookmelder is in principe al goed, maar er zijn nog een aantal specificaties die de rookmelder nóg geavanceerder kunnen maken, waardoor ze nog veiliger zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ook rookmelders die tevens koolmonoxide meten. Dit is een reukloos en gevaarlijk gas dat kan ontsnappen wanneer de cv-ketel lekt, of wanneer een open haard niet genoeg ventileert. Van dit gas kun je bewusteloos raken, dus zeker geen overbodig idee om hem in de buurt van de haard of cv-ketel te plaatsen. Ook zijn er rookmelders die noodverlichting kunnen inschakelen wanneer het moment aanbreekt. Zo kun je gemakkelijker de weg naar buiten vinden.
Je kunt verschillende rookmelders in huis ook aan elkaar koppelen. Het grote voordeel is dat wanneer er op een bepaalde woonlaag rook wordt gesignaleerd, de melders in het gehele huis gaan piepen. Zo wordt het lawaai moeilijk om te missen en kun je sneller het huis ontvluchten. Vliegt bijvoorbeeld op zolder de droger in de fik, dan word je beneden gewaarschuwd en kun je tijdig actie ondernemen. Slimme rookmelders geven je via je smartphone zelfs een seintje als er rook is gesignaleerd. Zo weet je bijvoorbeeld ook als je niet thuis bent dat het tijd is om alarm te slaan. Het kan namelijk altijd zo zijn dat apparaten die aangesloten zitten kortsluiting maken, zelfs als je ze op dat moment niet actief gebruikt.
Rookmelders dienen maandelijks getest te worden en ook ontdaan te worden van stof. Dit laatste kan namelijk de werking van het apparaat beïnvloeden. Natuurlijk wil je wel liever voorkomen dan genezen en dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat de kans op brand in huis zo klein mogelijk is. Vergeet bijvoorbeeld niet om filters van wasmachine en droger steeds te reinigen, want dit zijn apparaten die tot de grootste risicogroep behoren. Dat pluizenfilter van de droger kan bijvoorbeeld zomaar een vlammetje aanwakkeren, want het stof vliegt in combinatie met warmte relatief snel in de fik. Ook stofzuigers willen om die reden nog wel eens brand veroorzaken. Je doet er dan ook goed aan om hele oude stofzuigers te vervangen, die zijn relatief veiliger. Bekijk hier welke stofzuiger op dit moment het beste uit de test komt.
Technisch gezien hebben rookmelders een levensduur van 10 jaar. Door vervuiling van stof raken de aanwezige rookkamers en sensoren namelijk vervuild, waardoor de werking afneemt. Een proces dat je niet echt kunt voorkomen. Natuurlijk zal een rookmelder er niet zomaar mee stoppen na 10 jaar, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. En vergeet dus zeker niet om de rookmelders in huis steeds te blijven testen. Je weet immers nooit of die werkende rookmelder voor jou ooit cruciaal zal zijn.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW