Home Klussen in huis Rotte planken van het tuinhuis vervangen? Dat doe je zo!

Rotte planken van het tuinhuis vervangen? Dat doe je zo!

DELEN

Steeds meer mensen kiezen voor een tuinhuis in hun achtertuin. Dit is de ideale plek om tuinmeubelen en speelgoed in op te bergen. Bovendien kan je hem gebruiken als verlengstuk van de woning. Het voordeel van een tuinhuis is algemeen bekend. Aan het houtrot dat soms kan optreden wordt echter minder vaak gedacht. Rotte planken brengen de eigenaar in een lastig parket. Het hele tuinhuis demonteren om de planken ertussenuit te halen is niet zo makkelijk als het klinkt. De planken laten zitten is echter ook geen optie. In dit artikel vertellen we je in een aantal stappen hoe je de rotte planken van het tuinhuis vervangt, zonder dat je deze hoeft te demonteren.

Wat is houtrot?

Voordat je aan de slag gaat met het vervangen van houten planken is het allereerst belangrijk dat je zeker weet vast te stellen of je wel echt met houtrot te maken hebt. Houtrot is eigenlijk een schimmel die zich graag vestigt in de naden en kieren van hout. Ze komen voornamelijk af op een hoge luchtvochtigheidsgraad, omdat ze dit nodig hebben om te kunnen overleven. Zeker als het hout onbeschermd blijft zal dit in Nederland vaak voorkomen. De meeste mensen herkennen houtrot pas als dit al in een vergevorderd stadium is. Het rottingsproces is al begonnen en je ziet donkere plekken in je tuinhuis verschijnen. Sommige stukken zijn misschien al geheel weggerot. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw tuinhuis (nog) geen last heeft van houtrot kan je de volgende test uitvoeren:

Loop een rondje om het tuinhuis en duw het hout op verschillende plekken in. Zacht hout en schilderwerk is vaak al weggevreten door houtrot. Je kunt dit testen door met iets hards tegen het hout te duwen. Als het hout meegeeft is de plank aan vervanging toe. Controleer de planken om het houtrot nog eens extra, zo laat je geen besmette planken achter en hoef je het gehele vervangingsproces niet op korte termijn te herhalen.

Rotte planken verwijderen met horizontale planken

Allereerst gaan we het hebben over het verwijderen van horizontale planken. Hoe je de planken het beste kunt vervangen is geheel afhankelijk van de bouw van het tuinhuis. Als het tuinhuis losstaat van de grond en bovendien ook enorm stevig in constructie is, kan je ervoor kiezen om het tuinhuis doormiddel van een zwaar voorwerp omhoog te brengen. Denk aan een krik of een andere hefvorm. Zo kan je van onder naar boven werken tijdens het verwijderen van de planken. Als het huis vaststaat in de grond is het uiteraard niet zo verstandig om het huisje uit de grond te tillen. Hieronder leggen we in vier simpele stappen uit hoe je de planken vervolgens verwijderd:

  • Begin in plaats van aan de onderkant- in het midden van de plank. Als het houtrot al in een ver gevorderd stadium zit, zal het gemakkelijk zijn om een gat te maken in de plank.
  • Verwijder vervolgens vanaf het gemaakte gat zoveel mogelijk hout. Werk naar de buitenzijdes toe. Je kunt dit doen door middel van een zaag, maar ook met zachte tikken van een hamer als het houtrot al in een vergevorderd stadium zit.
  • Plaats extra plankjes of palen om het tuinhuis tijdelijk te ondersteunen als de plank weg is.
  • Herhaal dit totdat alle rotte planken zijn verwijderd.

Verticale planken verwijderen

Verticale planken zijn over het algemeen iets makkelijker te verwijderen van het tuinhuis. Doordat deze planken meestal niet rusten op andere planken is het zeer gemakkelijk om de planken te verwijder door middel van een koevoet of ander gereedschap. Het nadeel van verticale planken is dat het houtrot zich sneller over het gehele tuinhuis verspreid. Zorg er dan ook voor dat je alle planken naloopt!

Nieuwe planken plaatsen

Voordat je de nieuwe planken plaatst is het belangrijk om te bedenken waardoor het houtrot in eerste instantie is opgetreden. Maakte je bijvoorbeeld gebruik van een houtsoort dat hier gevoelig voor is? Is er iets wat je beter anders kunt doen? Hardhouten zijn meestal beter geschikt voor vochtige omstandigheden en houtrot wilt zich hier minder gemakkelijk in nestelen. Wil je zeker weten dat je voor het juiste hout kiest? Vraag dan om advies in een speciaalzaak of tuincentrum. Het plaatsen van de nieuwe planken is helemaal niet moeilijk. Zaag de planken op het juiste formaat en bevestig de planken weer netjes met schroeven in het tuinhuis. Tip: doe dit klusje altijd met zijn tweeën, zeker als er veel getild moet worden is het belangrijk dat er een extra paar handen is om je bij te staan.

[Totaal: 13    Gemiddelde: 3.4/5]