Home Gereedschap Tips bij het vinden van het juiste bitje voor jouw schroef

Tips bij het vinden van het juiste bitje voor jouw schroef

DELEN

Het vinden van het juiste bitje voor jouw schroef kan een helse klus zijn. We weten allemaal dat het van essentieel belang is dat je het juiste bitje gebruikt voor het beste eindresultaat. Toch zal je niet de eerste of de laatste zijn die een aantal bitjes en schroeven heeft versleten door verkeerd gebruik. Het is dan ook niet de makkelijkste klus om het juiste bitje te vinden. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat je nooit  meer hoeft mis te grijpen tijdens het klussen.

Welke soorten zijn er?

Allereerst is het belangrijk om meer te weten over de verschillende soorten bitjes. Wij zetten de meest voorkomende voor jou op een rijtje:

  • De kruiskop: grote kans dat jij een bitje zoekt voor een kruiskopschroef. Deze behoort immers tot de meestgebruikte schroeven in ons land. Doordat er een kruis in de schroef zit is het ook van essentieel belang dat je deze kruis terugziet in het bitje. Vaak beschik je al over dit bitje omdat deze meegeleverd wordt met de schroevendraaier. Is dit niet het geval? Deze kan je kopen in vrijwel elke bouwwinkel.

  • De sleufkop: deze variant is zeer simpel en wordt bovendien ook steeds minder gebruikt. De grip met deze schroef is zeer slecht te noemen. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen kiezen voor een andere schroef. Let er bij deze schroef op dat het bitje precies aansluit op de kop. Zo verbeter je de grip en krijg je een beter resultaat.

  • Inbusschroef: de inbusschroef beschikt over zes hoeken. Deze zie je voornamelijk terug in de meubelindustrie. Denk maar eens aan bekende meubelzaken zoals de Ikea, deze meubels worden in elkaar gezet met een inbus-sleuteltje. Het is van essentieel belang dat je het juiste bitje gebruikt voor deze schroef, aangezien je deze anders te ver door kunt draaien en zo het schroefje of de bit kan beschadigen.

  • De Torx schroef: deze schroef is gemakkelijk te herkennen aan de ster-vorm in de kop. De Torx schroef wordt meestal gebruikt bij zware werkzaamheden, omdat de grip op deze schroef enorm stevig is. Gebruik bij deze schroef een speciaal aansluitende bit om te voorkomen dat de schroef plotseling losgedraaid kan worden.

Maak het je zelf gemakkelijk!

Je kunt het je zelf ook een stuk gemakkelijker maken door een complete doos met bitjes te kopen. In deze dozen vind je een geheel assortiment van verschillende bitjes, die passen op vrijwel elke denkbare schroef. Zo grijp je nooit mis en heb je altijd alles in huis.

[Totaal: 2    Gemiddelde: 3.5/5]