Home Klussen in huis Waarop moet je letten bij kopen van lampen?

Waarop moet je letten bij kopen van lampen?

DELEN

Wanneer je lamp kapot is moet je op zoek naar een nieuwe lamp. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten lampen dat je geen flauw idee hebt waar je uit moet kiezen. De laatste jaren is er ook veel veranderd op het gebied van verlichting. Zo is er sinds 2012 verbod op het maken van nieuwe gloeilampen en zijn deze niet meer te krijgen per 2016 in de winkels. Let erop dat per 2018 ook een aantal halogeen lampen uit de handel worden gehaald. Dit onder invloed van de overheid om zo energie zuinigere verlichting bij consumenten te stimuleren. Er zijn eisen gesteld om huishoudelijke apparaten energiezuinig te laten worden. Dit geld alleen voor nieuwe producten. Omdat er nu zoveel soorten lampen zijn en de ene is zuiniger dan de ander en de waardes van de lichtbron aangepast zijn. Zullen wij een aantal tips geven om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Vraag altijd nog advies in de winkel als je er niet uit komt.

Formaten lampen

Bij een gloeilamp had je altijd dezelfde maten. Die kon je plaatsten in elke lampkap die je had in je huis. Bij spaarlampen, ledlampen, tl-buizen en spotjes zit veel meer variaties. Hou hier rekening mee bij het aankopen van nieuwe lampen welke formaat deze heeft.

Zuinigheid lampen

De overheid stimuleert mensen zoveel mogelijk om energiezuinige lampen te kopen. Het is als consumenten niet alleen goed om bewuster met het milieu om te gaan. Maar het levert ook op lange termijn een voordeel op voor de portemonnee. De lampen gebruiken minder energie en gaan ook langer mee dan gloeilampen, ze zijn minder kwetsbaar. Kijk bij aankoop van een lamp altijd eerst naar de energielabel die verplicht op elke verpakking van een lamp moet worden vermeld.

Controleer lichtkleur en kleurweergave

Wanneer je gloeilampen bent gewent en gaat over stappen naar andere verlichting moet je rekening houden met ander lichtkleur en kleurweergave. Elk soort lamp kan anders zijn. Je kunt het op een makkelijke manier dit bekijken in een winkel. Dit geeft je het beste beeld van de verlichting. In het begin zal de eenheid niet zoveel zeggen. Bij gloeilampen zijn wij watts gewent en Lumen word bij LED verlichting aangegeven. Deze getallen zullen in het begin niet veel zeggen en is het daarom goed om het ook gewoon te ervaren in een winkel.  

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]