Home Tuin Welke houtsoort kies ik voor mijn veranda?

Welke houtsoort kies ik voor mijn veranda?

DELEN

De opties voor verandaplanken zijn de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, met 4 basistypes, elk met hun eigen esthetiek, onderhoud en prijsklasse, nu beschikbaar.

Voor het geval je het nog niet gemerkt hebt, leven we in een tijd van overvloedige keuze. Coffeeshops hebben menu’s op billboard-formaat, verf is er in duizenden kleuren; zelfs het kopen van wasmiddel is een uitdaging.

Dus ik denk dat het niet verwonderlijk is dat de terrasplanken de afgelopen jaren exponentieel gegroeid zijn. Het was niet zo lang geleden dat de enige keuze hout was, dat in misschien twee of drie soorten kwam. Dankzij een enorme groei van composiethout, plastic terrasdelen en hardhout invoer is er nu een duizelingwekkend aanbod aan terrasplanken beschikbaar.

Of je nu deze zomer terrein wint of nog steeds de blauwdrukken uittekent, het loont om je opties te kennen. Vijf basistypen, elk met hun eigen esthetiek, onderhoud en prijsklasse, zijn naar voren gekomen. We bekijken ze gedetailleerd.

1. Het economische antwoord: geïmpregneerd / onder druk behandeld tuinhout

Ondanks alle concurrentie is dit populaire, groen getinte hout nog steeds het best verkochte nr. 1-terrasmateriaal.

De wijdverspreide populariteit van dit hout is niet verrassend: het is betaalbaar, direct beschikbaar en gemakkelijk te snijden en vast te maken met spijkers of schroeven. De meeste terrasvloeren zijn gefreesd uit zuidelijk geel dennenhout en vervolgens chemisch behandeld om rot-, schimmel- en hout virus te weerstaan. Tijdens het onderzoeken van dit stuk bezocht ik dehoutgroothandel.nl en vond ik veel soorten terrasplanken van dit soort.

Het nadeel van dit hout is dat het niet erg vorm stabiel is, dus het heeft de neiging te kraken, te splijten en te kromtrekken. En onderhoud is nodig om de levensduur en het uiterlijk van het materiaal te verlengen. Dit omvat een jaarlijkse afwasbeurt en een toepassing van beits of hout beschermingsmiddel om de twee of drie jaar.

2. Natuurlijk hout zoals: Eiken en red cedar

Voor veel puristen zijn de enige keuzes voor terrasplanken eikenhout of red cedar(volgens wikipedia: reuzenlevensboom). Beide westelijke zachthoutsoorten worden gewaardeerd om hun rijke kleur en natuurlijke schoonheid, en omdat ze niet vol chemicaliën of conserveringsmiddelen worden gepompt. Beide soorten bevatten tannines en oliën die ze van nature resistent maken tegen rot, rot en vraatzuchtige insecten.

Het niveau van weers- en insectenresistentie is echter direct gerelateerd aan de hoeveelheid kernhout in de platen. Hardhout groeit dichter bij het midden van de boom en is relatief hard en zeer resistent tegen verval. Spint hout groeit in het buitenste deel van de boom, in de buurt van de schors, en is zachter en vatbaarder voor verval.

Veel kenners bevelen het gebruik van gemeenschappelijke spinthoutachtige of gemeenschappelijke rode sequoihout aan voor terrasplanken, maar ook geven veel mensen de voorkeur aan eikenhout, dat bijna geen knopen bevat en bevat meestal kernhout.

In de meeste hout groothandels van het land kosten roodhout en ceder minstens drie keer meer dan onder druk behandeld hout.

Redwood en ceder vereisen om de drie tot vier jaar een jaarlijkse wasbeurt en afwerking. Om het houtoppervlak te beschermen tegen weersinvloeden en om het controleren (fijne spagaatjes) te verminderen, brengt u een helder, waterafstotend hout verduurzamingsmiddel aan.

Om de natuurlijke kleur van het hout te behouden, moet u echter een lak aanbrengen. Als u geen vlek aanbrengt, zullen zowel redwood als ceder uiteindelijk weer een zacht zilverachtig grijs krijgen tint krijgen.

3. Exotische import: tropisch hardhout

Massaranduba, cumaru, rode tauari, tigerwood, ipe en Filippijnse mahonie zijn slechts enkele van de tropische hardhoutsoorten die beschikbaar zijn voor verandaplanken. Deze exotische, rijkkorrelige houtsoorten zijn extreem hard, zeer duurzaam en van nature bestand tegen rot en insecten.

Omdat deze bomen echter zo dicht zijn, zijn ze zwaar en moeilijk te snijden en te boren. In feite is het vrijwel onmogelijk om een ​​spijker of schroef te duwen zonder eerst een geleide gat te boren. Daarom wordt tropisch terraswerk meestal geïnstalleerd met een soort verborgen bevestiger die in de rand van de planken klemt of vastschroeft.

Tropisch hardhout is relatief duur, vooral in vergelijking met de andere alternatieven, maar in de meeste delen van het land zijn ze vergelijkbaar in kosten voor redwood en ceder. De meest voorkomende van alle tropicals is ipe (EE-pay), ook bekend als Ironwood of Pau Lope. Het is een prachtig hardhout dat qua uiterlijk lijkt op mahonie, maar een donkerdere, rijkere karmozijnrode kleur heeft.

De meeste tropische hardhoutsoorten zijn zo dicht dat ze geen beits laten intrekken. Maar als u vastbesloten bent om een ​​beits toe te passen, zorg er dan voor dat het een op olie gebaseerd is. Als u ervoor kiest om de veranda niet te beitsen, moet u minstens om de drie tot vier jaar een UV-blokkerend helder houtconserveermiddel aanbrengen.

Tenslotte, wanneer u tropisch hout of wat voor hout dan ook koopt, vraag dan advies aan uw houthandelaar om te controleren of het hout is gecertificeerd. Zo kun je identificeren of het hout dat is geoogst, op een legale en duurzame manier is gebeurt.

4. Composiet hout

Gecomprimeerde terrasplanken en zijn neef, kunststof hout, vertegenwoordigen de snelst groeiende terrasmaterialen die tegenwoordig worden verkocht. De meeste producten zijn gemaakt van polyethyleen of polyvinylchloride en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren.

Nu houdt niet iedereen van het idee om door de mens gemaakte terrasplanken te installeren, maar composiet terrasplanken en kunststof hout hebben bepaalde voordelen boven hout: ze zijn extreem onderhoudsarm en hoeven nooit te worden geschuurd, opnieuw afgewerkt of gebeitst. Ze zijn echter niet onderhoudsvrij. Schimmel en meeldauw kunnen groeien in schaduwrijke, vochtige delen van de veranda, en sommige composieten kunnen uiteindelijk tekenen van verval vertonen, wat logisch is omdat ze gedeeltelijk hout zijn.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]