Home Blogs Zelf klussen of laten doen?

Zelf klussen of laten doen?

DELEN

Heb je plannen om je huis aan te passen, helemaal te verbouwen of een nieuwe look te geven? Dan heb je altijd de keuze om de klus zelf aan te pakken of te laten doen. Welke klussen kunnen zelfs door een leek goed en relatief snel worden uitgevoerd? En waarbij is het simpelweg sneller en handiger om een professional in te schakelen? We zijn snel geneigd om te denken dat we een bepaalde klus wel even zelf kunnen uitvoeren. Vooral het besparen op kosten is hierbij een belangrijke factor. Maar bespaar je hier echt mee?

Elektra aanpassen

Wat betreft de elektra in huis zijn er uiteraard verschillende gradaties wat betreft klussen. Is er een stekker defect? Of moet je zelf een armatuur aan het plafond bevestigen voor een tl-buis of voor nieuwe verlichting? Met een beetje geduld kun je dit prima zelf doen. Daarbij is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je veilig en werkt en dus groep waarop de verlichting zit, uitschakelt (of zelfs alle elektra, voor de zekerheid).

Gecompliceerde elektra klussen

Het doortrekken van stroomdraden, het installeren van extra stopcontacten of het uitbreiden van een stoppenkast kun je echt beter en veiliger laten doen. Plaats je apparatuur waarmee je denkt veel meer stroom te gaan verbruiken? Neem dan ook jouw verbruik onder de loep en bekijk of overstappen van energie interessant is. Bijvoorbeeld naar een groene leverancier.

Verbouwen in de woning

Van een kamer meerdere ruimtes maken, een muur stuken, behangen en verven, of juist een hele nieuwe keuken installeren? Met een beetje handigheid kun je de kleinere decoratieve klussen prima zelf doen. Laat je een keuken installeren? Of wil je besparen op de installatiekosten en het liever zelf doen? Reken daar dan altijd minimaal drie tot vier dagen voor. Bekijk eerst of het leidingwerk dat achter de kasten komt te liggen op de goede plek zit. Dit is ook belangrijk voor de stopcontacten, die wellicht van opbouw- naar inbouw moeten veranderen. Je kunt ook de kastjes alvast in elkaar zetten om tijd te besparen voor de professionals die de keuken komen installeren. 

Zelf leren klussen

Van het egaliseren van een wand tot het vervangen van een stopcontact, er zijn veel kleinere klussen die je zelf kunt uitvoeren. Ook zonder enige ervaring. Hierbij is bijvoorbeeld YouTube je beste vriend! Zoek op YouTube bijvoorbeeld naar ‘stopcontact vervangen’ en je vindt ongetwijfeld handige instructiefilmpjes. Ga je jouw woning zelf isoleren (bijvoorbeeld in de zijwanden op zolder)? Check dan jouw slimme meter in de daarop volgende maanden. Zo bespaar je op stroom- en gas kosten.

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]