Dat hopen we dan maar. Tenzij er iets volledig stuk gaat, nemen we de staat van onze huizen voor lief. Maar het euvel kan ook heel klein en aanvankelijk onopvallend uit de hoek komen.
Letterlijk dus. Kieren en gaten die om wat voor reden dan ook ontstaan - of er altijd al waren - zorgen ervoor dat kou je woning binnendringt en warmte via dezelfde weg naar buiten ontsnapt. Hoe goed is jouw woning onderhouden? Kijk daar eens kritisch naar en baseer je daarbij op de volgende punten:
Tocht. De vijand van ieder behaaglijk huishouden. Maar het ontstaat toch, namelijk wanneer een kier koude lucht toelaat. Uiteraard kan het ook om een grotere opening gaan, maar dat valt meestal wel op. Om tocht tegen te gaan of zelfs te voorkomen - en zodoende je isolatie te verbeteren - doe je er verstandig aan om tochtstrips aan deuren en ramen te bevestigen. Vaak komt de kou binnen via je dak of zolder, dus kijk die ook even heel goed na. Maak eventuele openingen dicht met kit of isolatieschuim.
Kijk, dat is nou een van die openingen waarvan je weet hebt en direct kunt voelen of het de oorzaak is van kou in huis. Zodra je je open haard niet gebruikt, doe je deze dan ook dicht.
Een raam of deur openzetten in hartje winter? Jazeker! Misschien niet de hele dag, maar je woning moet wel degelijk om de haverklap gelucht worden.
Soms maken radiatoren vreemde geluiden, alsof ze borrelen vanbinnen. Dat is dan vaak ook zo. De luchtbellen aan de binnenkant zijn het gevolg van een te grote hoeveelheid lucht, die de warmteafgifte beperken. Hoog tijd dus om die radiatoren te ontluchten!
Door het hele jaar mag er natuurlijk wel eens worden gekeken naar je ketel want je weet maar nooit. Echter, zeker in de winter hoort die optimaal zijn werk te doen! Een gebrek aan warm water in je badkamer en/of keuken kan het gevolg zijn van een defect aan je CV. Aarzel dan ook niet en neem contact op met direct contact op met een installateur of monteur om welk defect dan ook meteen te verhelpen.
Nee, met je verwarming heeft dit niet te maken, wel met het jaargetijde. Want het wordt veel eerder donker en dus zul je ook veel sneller geneigd zijn om van je verlichting gebruik te maken. Bespaar op elektriciteitskosten door energiebesparende lampen in te draaien.
Strenge vorst, in Nederland? Met ons huidige klimaat gaan we daar niet zo heel snel meer vanuit. Maar toch is het verstandig om in de winter je buitenkraan dicht te draaien, aangezien je die toch niet gebruikt. Zo weet je ook zeker dat die niet kapot vriest.
Extra tip: zorg dat je dakgoten leeg zijn wanneer de winter eenmaal begint. Takken, bladeren en ander vuil kunnen namelijk voor verstoppingen zorgen, die je op deze manier gemakkelijk voorkomt.
Vergeet niet om ‘s nachts je thermostaat uit te schakelen. Dat scheelt ook weer behoorlijk in de stookkosten. En je woning is overdag al heerlijk opgewarmd, dus ‘s avonds en ‘s nachts heb jij over kou niet te klagen zodra jij knus onder de wol kruipt.
Heb je geen zin om hier telkens aan te moeten denken? Snappen we maar al te goed. Zet hem dan ook op een timer, zodat je op gestelde tijden kunt profiteren en genieten van de warmte in huis.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW