Home Gereedschap Decoupeermachines en hun functies

Decoupeermachines en hun functies

DELEN

Professionele decoupeermachines zijn verkrijgbaar met verschillende functionaliteiten. Hoewel er verschillen zijn beschikken de meeste machines toch over een aantal standaard functionaliteiten. Deze functionaliteiten zijn in principe niet nodig om de kernmogelijkheden te kunnen uitvoeren. Wat natuurlijk het zagen van materiaal inhoudt. Nee als het gaat om functies dan wordt er gesproken over hulpmiddelen in de machine die een meerwaarde leveren tijdens het zagen. Denk bijvoorbeeld aan zaagsnelheid, flexibiliteit of zicht. Ook valt het op dat een functie altijd instelbaar is. Het is dus een mogelijkheid die je zelf aan of uit kunt zetten tijdens het zagen.

Snelheid van het zagen bepalen 

Het kan altijd handig zijn om de snelheid te bepalen. Nee dan bedoelen we niet de snelheid waarmee jij werkt. Hiermee wordt de snelheid van de zaagmachine bedoeld. In bijna alle gevallen beschikken decoupeermachines over een toerenregeling. Deze regeling bepaald hoe snel het decoupeerzaagje op en neer beweegt. De toerenregeling is in bijna alle gevallen uitgevoerd als een scrolknop die bij het draaien een hoger of lagere snelheid realiseert. Daarbij kun je kiezen uit een traptoerental of een traploze toerenregeling. De 2e is het fijnst, want hiermee wordt de snelheid niet in stappen verhoogd. Ook wel te omschrijven als: de snelheid veranderd geleidelijk aan bij het opdraaien van de scrolknop.

Extra scherpe bochten zagen

Een decoupeermachine wordt in veel gevallen natuurlijk aangeschaft om bochten mee te zagen. Dit is nou net iets wat een cirkelzaagmachine niet kan. Hoewel een decoupeerzaagmachine hier speciaal voor is gemaakt kan het toch voorkomen dat de bochten te scherp zijn. Het mooiste is natuurlijk dat de bocht in één gehele draai wordt gemaakt. Dit bevorderd ook de kwaliteit van het werkstuk. Een handige functie hiervoor is de pendelfunctie. Bij het aanzetten van deze functie (wat mogelijk is in 4 standen) kun je extra scherpe bochten zagen.

Meer zicht tijdens het zagen

Wanneer je in hout zaagt ontstaat er helaas ook restafval. Dit restafval is goed te omschrijven als zaagsel. Dit zaagsel verspreidt zich bij langdurige werkzaamheden door de hele werkplaats. Dat is in eerste instantie geen probleem, maar kan voor veel meer hinder zorgen dan je verwacht. Neem bijvoorbeeld al het zaagsel wat op het werkveld terecht komt. Niet ideaal als je de nog te zagen lijn niet meer kunt zien, omdat er allemaal zaagsel voor ligt. Gelukkig worden steeds meer decoupeerzaagmachines uitgerust met een blaasfunctie, zodat het zaagsel voor de zaaglijn wordt weggeblazen.

 

 

[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]