Gordijnen voor functionele privacy? Functioneel misschien, maar in de meeste appartementen vervullen de gordijnen ook een decoratieve functie. Daarom is het des te belangrijker om voor elke kamer en elk raam de juiste gordijnen te vinden. Er is een ruime keuze aan gordijnen om uit te kiezen – daarom leggen we hier uit welke gordijnopties u voor uw huis heeft en hoe u ze kunt ophangen.
Inhoud van dit artikel
1. typen gordijnen en de installatie ervan
2. verschillen tussen krimp- en plooibanden
3. de juiste gordijnen voor elke kamer
4. tips voor het bevestigen van gordijnen
Wilt u zelf mooie raamdecoratie kopen? Klik dan op de link.
Welke gordijnen u installeert is niet alleen een kwestie van smaak, het hangt ook een beetje af van de omstandigheden in de kamer en aan het raam. Hier geven we u een overzicht van de typische manieren om gordijnen op te hangen.
Gordijnstokken zijn de klassieke manier om gordijnsjaals en gordijnen op te hangen. De gordijnrail wordt onafhankelijk van het gordijn aan de wand bevestigd, zodat u de gordijnen op elk moment kunt verwisselen. Ook heeft u een relatief vrije hand met de hoogte en breedte van de gordijnrail. Als vuistregel geldt dat de gordijnroede minimaal 10 cm boven het raamkozijn moet worden geplaatst. Als u wilt dat het plafond en de ramen er iets hoger uitzien, kan de paal ook 20-30 cm boven het frame worden gemonteerd. Hier moet u er echter op letten dat de hoogte van de paal in verhouding staat tot de hoogte van het plafond. Bovendien moet de gordijnroede altijd iets breder zijn dan het raamkozijn. Een 10-15 cm projectie aan beide zijden is ideaal.
Gordijnstangen zijn niet alleen flexibel in hoogte en breedte, maar ook in de keuze van de gordijnen die u eraan bevestigt: Gordijnen met oogjes en gordijnen met lussen en doortrekgaten kunnen eenvoudig worden geopend en weer gesloten. In tegenstelling tot rail- of kabelsystemen speelt ook het visuele ontwerp van de gordijnroede een rol. Zowel de stokken als de eindstukken, die aan de gordijnroede zijn bevestigd om te voorkomen dat de gordijnsjaals naar beneden glijden, zijn verkrijgbaar in talloze materialen en uitvoeringen, van discreet tot groot en extravagant.
TELESCOPISCHE GORDIJNROEDEN KUNNEN FLEXIBEL IN DE BREEDTE WORDEN VERSTELD – ZODAT U EEN BEETJE KUNT EXPERIMENTEREN MET UW GORDIJNLOOK.
In tegenstelling tot gordijnroeden worden railsystemen direct onder het plafond gemonteerd. Dit geeft een rustige indruk, vooral in ruimtes met lage tot middelhoge plafonds. Om te voorkomen dat de hoge gordijnrail het raam kleiner doet lijken, moeten de gordijnrails ongeveer 30-40 cm breder zijn dan het raamkozijn. Dit wordt het best aangevuld met gordijnen op vloerlengte die een mooie, harmonieuze uitstraling creëren. De gordijnstof wordt met haken, glijders of klemmen in de rail gevoerd. Dit is een groot voordeel van de gordijnrails – de gordijnen kunnen zeer eenvoudig en vloeiend worden geopend en gesloten zonder dat de ogen aan de gordijnroede verstrikt raken. Als u twee verschillende gordijnen over elkaar wilt hangen, kunt u dit doen met een dubbelrailsysteem. De hoge rail blijft bijna onzichtbaar – perfect voor een elegante woon- en slaapkamerinrichting.
Touwtreksystemen zijn zeer terughoudend van ontwerp – waardoor ze ideaal zijn voor lichte, semi-transparante gordijnen en moderne woonstijlen. De discrete gordijnophanging bestaat uit een dunne staalkabel die langs het plafond of tussen twee wanden wordt gespannen. Het systeem werkt alleen als het touw strak gespannen is, dus sterke muren en sterke schroeven en deuvels zijn een voorwaarde voor deze manier van gordijnen ophangen.
De gordijnen worden met kleine haken of metalen ogen op de staalkabel getrokken. Omdat het touw zeer dun is en slechts op een paar punten aan de muur of het plafond hoeft te worden bevestigd, kan het ook aan de hoeken worden bevestigd. Hierdoor kunnen gordijnen worden bevestigd aan moeilijke plaatsen, zoals schuine wanden of erkers.
Rolgordijnen en vouwgordijnen verschillen van gordijnen vooral in de richting waarin ze worden geïnstalleerd. Terwijl de gordijnen aan de bovenzijde worden opgehangen en door middel van een horizontale beweging worden geopend en gesloten, worden de rolgordijnen en plisségordijnen in een verticale beweging geopend. Ze worden vaak aan de zijkant van het raamkozijn bevestigd met rails. Zo bedekken de rolgordijnen het raam volledig zonder gaten of plooien. Rolgordijnen worden daarom vooral gebruikt voor privacy, licht en zonwering. Hoewel ze ook verkrijgbaar zijn in vele materialen en uitvoeringen, staat de functionaliteit ervan centraal.
Vouw- en krulband – deze termen worden vaak gebruikt in verband met gordijnen. Maar wat betekenen ze eigenlijk? We verduidelijken waar de twee soorten gordijnen over gaan.
De term “lint” verwijst naar de bovenste zoom van een gordijn – dat wil zeggen de plaats waar de ogen, lussen of haken zijn bevestigd waarmee het gordijn wordt opgehangen. Gordijnen met een krullint hebben een strak gerimpelde zoom die de gordijnstof in kleine, licht onregelmatige plooien gooit. Dit ziet er echter niet onrustig uit, maar creëert een mooie en gevarieerde structuur. De rimpels van een gordijn van krullint kunnen individueel gevormd worden zodat u een zekere vrijheid van vormgeving heeft. Krullint is vooral geschikt voor kortere gordijnen en voor lichte en zware stoffen. Typisch zijn deze gordijnen te vinden in de keuken, studeerkamer of kinderkamer.
Gordijnen met geplooide tape hebben een soepel genaaide zoom zonder rimpels. Door de oogjes of lussen die met gelijkmatige tussenpozen worden ingebracht, ligt de gordijnstof in rechte, symmetrische plooien. Deze rustige uitstraling is vooral effectief bij zware en grote stoffen met een groot patroon. In tegenstelling tot gordijnen met gekrulde linten, kunnen de plooien niet in het vouwlint worden veranderd, maar worden ze bepaald door de ogen. Vouwlintengordijnen worden vaak gebruikt voor gordijnen op vloerlengte en gordijnen met een decoratieve functie. Ze zijn meestal te vinden in slaapkamers, eet- en woonkamers.
Elke kamer heeft een specifieke functie – daar moet u rekening mee houden bij het selecteren van gordijnen. Hier zijn een paar tips voor het ophangen van de gordijnen.
In de slaapkamer worden gordijnen vooral gebruikt voor lichtbescherming en privacy – u wilt immers ook op zonnige zomerzondagen laat slapen. Tegelijkertijd zijn slaapkamergordijnen ook een stijlmiddel om een rustige, gezellige sfeer te creëren. Dit gebeurt het best met gordijnen op vloerlengte in gedempte kleuren. Om het decoratieve aspect te combineren met het functionele, kunt u heldere, semi-transparante stoffen sjaals combineren met verduisterende gordijnen. Voor schuine dakramen in de slaapkamer kunt u kiezen tussen rolgordijnen en plisségordijnen. Hier kunt u het beste een verduisterende stof kiezen – deze houdt ook in de zomer de warmte van de zon buiten.
Afhankelijk van het type woning waarin u woont, dienen huiskamergordijnen vaak als privacyschermen – maar hun primaire functie is decoratief. Vloerlengte gordijnen geven een gevoel van gezelligheid en maken het plafond hoger. Als u gordijnen voornamelijk als stilistisch apparaat gebruikt, moet u kiezen voor lichte, semi-transparante stoffen die voldoende licht in de kamer toelaten. Het uiterlijk is bijzonder harmonieus wanneer de gordijnstoffen de kleuren van muren, tapijten of meubels oppakken. Gordijnen met stoffen lussen zijn zeer geschikt voor puur decoratieve doeleinden, omdat ze nauwelijks bewegen op de gordijnroede. Als u regelmatig gordijnen opent en sluit in de woonkamer, kunt u beter gordijnen met metalen ogen of een railsysteem meenemen – ze zijn gladder en raken niet in de war.
Idealiter hebben kleutergordijnen verduisterende eigenschappen, zodat uw kind ook in de zomer in slaap kan vallen. Aan de andere kant moeten ze er goed uitzien – en last but not least moeten ze gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, zelfs met kleine handen. Lichtschermen met metalen ogen of railsystemen die bijna automatisch openen en sluiten zijn ideaal voor kinderkamers. Luchtige, semi-transparante gordijnen met vrolijke motieven maken de kamer vriendelijker dan zware verduisteringsgordijnen. Daarom is het het beste om lichtschermen voor kinderkamers te combineren met een verduisterend rolgordijn dat zich overdag onzichtbaar boven het raamkozijn terugtrekt.
In veel appartementen gaat het keukenraam naar buiten naar de straat of naar de binnenplaats. Gordijnen hebben hier vooral een privacy functie. Heldere, semi-transparante gordijnen, waarvan de lengte ongeveer overeenkomt met de lengte van het raam, zijn ideaal. Waar mensen koken en eten, zijn de gordijnen op de vloer nogal onpraktisch – vaak vindt u zelfs de typische “halve” gordijnen in het keukenraam, die in het raamkozijn zijn bevestigd met een klemstang op halve hoogte. Lusgordijnen of lusgordijnen op een gordijnroede zijn ideaal voor de keuken. Wees voorzichtig met onderhoudsvriendelijke materialen zoals katoen of linnen, want u zult waarschijnlijk iets vaker de keukengordijnen moeten wassen.
Lucht aan de muur: Vooral bij zware stoffen moet je de gordijnen ophangen zodat er 10-15 cm ruimte is tussen de muur en het gordijn. Hierdoor kan de lucht achter het gordijnstof circuleren en wordt voorkomen dat er zich in de winter condensatie vormt op de ruit.
De juiste lengte: Vloerlengtegordijnen zien er het beste uit als ze net boven de vloer “zweven”. Bevestig ze zo dat de zoom 1-2 cm boven de grond eindigt. Korte gordijnen moeten ongeveer 5-10 cm onder het raamkozijn eindigen.
Precies goed: Gordijnstangen en rails kunnen het beste met een helper – en met een waterpas – worden bevestigd. Vooral bij lange en donkere gordijnen is het direct merkbaar als de gordijnroede niet perfect horizontaal is. Dus het is beter om het twee keer te controleren.
Bevestig de gordijnroeden voldoende: Grote ramen zijn een droom – maar grote gordijnen kunnen behoorlijk zwaar zijn. Door de gordijnen op en neer te trekken wordt de gordijnroede extra belast. Daarom moet u de gordijnroeden niet alleen links en rechts van het kozijn, maar ook in het midden van de brede ramen bevestigen.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW