Het is belangrijk dat er maatregelen worden getroffen voor het behoud van het milieu en de klimaatsverandering tegen te gaan. Neem bijvoorbeeld de stikstofmaatregelen. Dit betekent dat er regels, om de uitstoot van stikstof zo min mogelijk te houden, zijn voor bepaalde beroepen en activiteiten. Niet alleen voor de boeren in Nederland zijn deze regels ingegaan, maar ook voor de bouw. Voor zowel groot- als kleinschalige verbouwingen. Dit betekent dat je hiermee rekening moet gaan houden wanneer je van plan bent je huis te gaan verbouwen.
Op 29 mei 2019 is er door de Raad van State een uitspraak over de PAS, Programma Aanpak Stikstof, gedaan: het PAS zou niet voldoen aan de regels voor een wettelijk beoordelingsinstrument, die toestemming kan verlenen aan projecten die voor extra uitstoot van stikstof zorgen. Deze stikstof heeft namelijk ernstige gevolgen voor de natuur. Na deze uitspraak moeten bouwprojecten aan kunnen tonen dat zij geen groot effect hebben op 118 van de ongeveer 160 Natura-2000 gebieden in Nederland. Deze Natura-2000 gebieden zijn plekken in Nederland die met overbelasting van stikstof kampen.
Je zou kunnen denken dat deze maatregelen enkel effect hebben op grootschalige verbouwingen. Het heeft echter ook invloed op de kleinschalige verbouwingen, zoals aan een particuliere woning. Er mag niet meer zonder toestemming worden verbouwd in de gebieden die vlakbij een Natura-2000 gebied liggen. Woon je dus in de buurt van een dergelijke zone? Dan hebben de stikstofmaatregelen dus wel degelijk effect op jouw verbouwing en moet je eerst bij de gemeente toestemming vragen. Zij bekijken ieder verbouwplan afzonderlijk en zullen vervolgens aangeven of er toestemming voor de verbouwing wordt verleend.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW