Er bestaan tegenwoordig vele verschillende materialen waarmee jij je bodem kunt samenstellen. Beton, vinyl, epoxy gietvloeren en nog veel meer. Maar niets is zo mooi en natuurlijk als een houten vloer!
Dat betekent echter wel dat er nog flink wat aan je ondergrond moet gebeuren om het verlies van warmte en de overlast van geluid tegen te gaan. Er zijn vele manieren waardoor de warmte in je woning niet behouden blijft maar gebrek aan vloerisolatie is daar zeker één van. En dreunt het nogal door wanneer kleine kinderen of anderen met zware zolen hun voeten verzetten over jouw bodem? Ja, ook dan zul je jouw houten vloer moeten isoleren. Gelukkig is dit een klus die je redelijk gemakkelijk zelf uit kunt voeren. Natuurlijk moet je hiervoor dan wel over de juiste materialen beschikken.
Met nadruk op houten vloer. Daarmee willen we zeggen dat er voor de isolatie van verschillende bodems diverse materialen bestaan, maar dat die niet allemaal geschikt zijn voor hout. Dat komt omdat het hout bijvoorbeeld niet kan ademen wanneer je EPS of PIR gebruikt. Het directe gevolg hiervan is dat er vochtproblemen op zullen treden, met mogelijke schimmel tot gevolg. Dat betekent weer dat je je hele vloer eruit moet breken en vervangen. Zonde van alle tijd, geld en moeite die je al in de bodem hebt gestoken!
Nee, het beste kun je voor het isoleren van je houten vloer glaswol, steenwol of minerale wol gebruiken. Het grote voordeel aan deze laatste is dat het ook geluid behoorlijk goed dempt. Breng het isolatiemateriaal aan tussen de balken die de vloer ondersteunen.
De meeste woningen zijn voorzien van een handige kruipruimte. Geldt dat ook voor die van jou? Hartstikke fijn! Want dan hoef je niet heel je vloer open te halen om deze te isoleren. Al wat je hoeft te doen is je onder je vloer te begeven en deze direct van het juiste isolatiemateriaal te voorzien. Ook mooi: optrekkende kou is een koe die op deze manier direct bij de hoorns wordt gevat. Zoals gezegd is het erg belangrijk dat hout kan blijven ademen en dat daarom minerale wol, steenwol en glaswol de beste opties zijn. Om zeker te zijn van een bescherming tegen vochtproblemen plaats je er ook een damp-open-folie tussen. Naast dat het voor jouw situatie de juiste keuze is, blijkt open materiaal ook vaak de voordeligste soort.
Bij het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het belangrijk dat er tussen de balken een perfecte aansluiting plaatsvindt. Iets ruimer afsnijden is echter geen probleem. Bij steen- en glaswol blijft het materiaal dankzij overlengte juist extra goed zitten.
Naarmate de temperatuur verandert, zal het hout van je vloer uitzetten en krimpen. Dat zul je alleen hebben bij echt natuurlijk materiaal. Maar de schitterende aanblik van hout neemt wel het feit met zich mee dat de werking ervan - uitzetten en krimpen - kan zorgen voor kieren en gaten. En daarmee dus voor warmteverlies. Om precies deze reden is het extra van belang dat jij je vloer zo goed mogelijk isoleert.
Dit hebben we al kort even aangestipt. Mocht je nog geen houten vloer hebben liggen, dan zou je misschien liever voor een ander materiaal kiezen wanneer je geen last wilt hebben van gekraak, gepiep of doordreunen van voetstappen. Dat is namelijk een eigenschap van hout waar je niks tegen doet: de intensivering van contactgeluid. Alhoewel, is dat wel zo? Nee hoor, je kunt er van alles tegen beginnen. Dat betekent echter wel dat jij je vloer op een specifieke manier moet isoleren.
Wat jij nodig hebt is namelijk de installatie van een zogeheten zwevende vloer, een fermacell plaat waar een laag glaswol boven zit. Deze laatste zorgt voor een ontkoppeling van de akoestiek. Dreunen worden nu veel beter opgenomen en weerklinken niet meer door heel het vertrek.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW