Vind je het niet prettig om veel in de schoolbanken te zitten? Om te studeren? En ben je veel liever met je handen bezig? Dan is het misschien verstandiger om een vak te leren.
Als goede vakman heb je bijna altijd wel werk. Echte vakmensen worden steeds meer gevraagd. Je kunt als vakman tegenwoordig aan de slag in loondienst bij een werkgever maar ook als kleine zelfstandige (ZZP’er). Je werkt dan als ondernemer en je factureert direct aan je klanten. Hierbij moet je dan wel rekening houden dat je geen ontslagbescherming geniet en niet verzekerd bent voor Ziektewet en Arbeidsongeschiktheid. Je dient hiervoor aparte verzekeringen af te sluiten die vaak veel geld kosten. Daarnaast zal je ook een administratie moeten voeren en belastingaangiften moeten doen. Wanneer je in loondienst werkt heb je daar geen omkijken naar.
Je kunt een vak leren als timmerman, elektricien of schilder. Natuurlijk zijn er veel meer echte vakken als deze drie.
Wil je later bijvoorbeeld vakschilder worden dan je onderaan moeten beginnen. Dit betekent dat je begint op een leer-/ werkplek en doorgroeit van leerling-schilder naar medewerker schilderen. Je loopt eerst stage en je gaat daarnaast naar school. Dit noemen ze een BBL-opleiding. Je krijgt zowel praktijk- als theorielessen en je oefent je vaardigheden. Ook kijk je mee bij schilderbedrijven en loop je af en toe een dag mee met een volleerd schilder. Dit noemen ze de beroepspraktijkvorming (BPV).
Door goed je best te doen kun je jezelf naar twee jaar medewerker schilderen noemen. Je hebt dan een mbo-diploma op niveau 2 behaald.
Als leerling-schilder weet je welke materialen je moet kiezen. Dan kun je kleuren mengen en klanten al aardig advies geven. Het schildersvak is een leuk en uitdagend beroep met veel afwisseling. Misschien is dit ook wel iets voor jou.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW