Misschien is het eigenlijk niet het seizoen dat je daarvan de schuld moet geven maar je woning. Wanneer die niet goed is geïsoleerd, zit jij in de kou.
En dat wil je uiteraard koste wat kost voorkomen! Wanneer het gaat om isolatie zet jij alles op alles, aangezien dit van grote invloed is op jouw comfort én je gezondheid. Waar moet je precies op letten, wat ga je er exact aan doen? Lees verder en je komt erachter.
Zeker in de winter is warmte een kostbaar goed. Dat wil je dus absoluut behouden en laat je niet ontsnappen. Gebeurt dat wel, dan komt kou via dezelfde weg naar binnen. Dicht bijvoorbeeld kieren in ramen en deuren af met behulp van tochtstrips. Ook andere openingen moeten worden afgesloten met behulp van isolatiekit. Houd vooral je zolder en dak in de gaten. En je kelder! Breng eventueel een extra laag glaswol in deze ruimtes aan, mocht je dat nodig vinden. Eventueel moet het een en ander van buitenaf behandeld worden. Hoe dat precies moet, hangt van je woning af. Een plat dak isoleren gaat bijvoorbeeld anders in zijn werk dan een puntdak.
Bij het branden van haardhout zet jij je rookkanalen natuurlijk wagenwijd open. Dooft het vuur? Dan sluit je ze weer, aangezien anders barre kou jouw deel zal zijn. Zonde van het stoken!
Vreemd genoeg is frisse lucht in je woning wel heel belangrijk voor de gezondheid en hygiëne. Zet daarom af en toe kort je raam of deur open, voor een korte periode. Doe dit iedere dag.
Natuurlijk hoor je af en toe het water van je radiatoren door de buizen heen gaan. Neemt het geluid borrelende vormen aan? Dan moet je actie ondernemen. Er zitten nu namelijk luchtbellen in die de warmteafgifte tegengaan. Ontlucht je radiatoren om dit probleem te verhelpen.
Heel het jaar door moet je cv-ketel naar het toppen van zijn kunnen functioneren, maar in de winter mag die je al helemaal niet in de steek laten. Dat zou namelijk betekenen dat je geen gebruik meer kunt maken van warm water! Laat dan ook periodieke controles en waar nodig onderhoud uitvoeren aan dit apparaat door een gecertificeerde expert.
Even een zijsprongetje. Dit gaat niet zozeer om warmte maar om energie in het algemeen. Daar het eerder donker wordt, doe je ook sneller je lampen aan. Dan kun je maar beter energiezuinige pitten gebruiken om je portemonnee te beschermen.
Buitenkranen kunnen kapotvriezen wanneer je ze niet tijdig afsluit. Doe dit dus voordat de vorst inzet. Berg ook tuinslangen en koppelstukken op. Hier heb je een veilige en droge plek voor nodig zoals je schuur of garage. Tot slot moet je je hemelwaterafvoer controleren op de aanwezigheid van bladeren en ander natuurlijk afval. Dit kan namelijk voor verstopping zorgen, wat weer aanzet tot kapotte leidingen.
Je thermostaat ‘s nachts uitschakelen is een andere manier om je energierekening omlaag te brengen. Onder de wol heb je het immers al lekker warm. Zet de volgende ochtend wel de thermostaat weer aan, hè?
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW