Op latere leeftijd worden de meeste mensen fysiek zwakker. Meer en minder. Voor veel ouderen wordt de tocht naar de brievenbus of de keuken al snel een marteling. Om mobiel te blijven in hun eigen huis, bieden trapliften echter een goede manier om dit te garanderen. Daarbij hoort het trapliften vergelijken.
Voor gehandicapten en zieken – eigenlijk voor iedereen die door een ongeval of ziekte permanent beperkt is in het lopen – is een traplift de perfecte manier om zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen vier muren te leven. Dit is vooral belangrijk voor ouderen, omdat de meeste mensen het erg moeilijk vinden om hun vertrouwde omgeving te verlaten.
Er zijn twee verschillende soorten trapliften. De stoeltjeslift en de platformlift. Afhankelijk van de mate van invaliditeit is het ene of het andere type traplift nuttig.
De platformlift is geschikt voor alle rolstoelgebruikers omdat het platform een overeenkomstige breedte en lengte heeft. De platformlift kan ook gebruikt worden om zware aankopen of andere voorwerpen te vervoeren. Door de grootte van een dergelijke platformlift is het in de meeste huizen echter alleen mogelijk deze aan buitentrappen (buitentrapliften) te bevestigen. Of een platformlift ook in de eigen woning past, hangt af van de breedte van de betreffende trap en moet in elk afzonderlijk geval worden verduidelijkt.
De meest voorkomende variant is echter de stoeltjeslift, die op bijna elke trap kan worden gemonteerd. Zelfs wenteltrappen of sterk gehoekte trappen zijn tegenwoordig geen probleem meer. De stoeltjeslift biedt een aanzienlijke verlichting in het dagelijks leven, vooral voor mensen die niet meer alleen of met grote moeite de trap op of af komen. Ook veel rolstoelgebruikers kunnen gebruik maken van dit type traplift, zolang ze maar in staat zijn om zelfstandig uit hun rolstoel te stappen en in de stoel te stappen.
De aanschaf van een traplift kan zeer kostbaar zijn, vooral als naast de installatie van de traplift ook andere bouwkundige maatregelen, zoals het verbreden van deuren of het leggen van stroomkabels, noodzakelijk zijn. De prijzen voor een stoeltjeslift beginnen bij ca. 2.500 Euro en eindigen bij ca. 15.000 Euro. Een platformlift kan tussen de 7.000 en 20.000 euro kosten. Een traplift wordt gesubsidieerd door de zorgverzekering. Meer over de prijzen van tweedehands trapliften en de mogelijkheden om subsidie te krijgen.
Voorwaarde hiervoor is wel een zorgniveau van minimaal 1, met een maximale subsidie van 4.000 euro. Naast de verzekering voor langdurige zorg kunt u ook elders financiële steun aanvragen. Als de handicap die de traplift noodzakelijk maakt te wijten is aan een oorlogs- of dienstbeletsel, kunt u een aanvraag indienen bij het verantwoordelijke pensioenbureau of het hoofdkantoor van de sociale dienst. Als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een arbeidsongeval, kan de werkgeversaansprakelijkheidsverzekering een beroep doen op een traplift. Tot slot kan ook een aanvraag worden ingediend bij uw eigen zorgverzekeraar. Hiervoor moet echter ook een minimumzorgniveau van 1 worden voorzien.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW