Wij horen en zien het als klussers erg vaak. Bestrating, tuintegels en klinkers die volledig verzakt zijn bij mensen in de tuin. Erg vervelend natuurlijk. Ten eerst is het niet praktisch en daarnaast is het ook nog niet mooi voor het oog. Wij beschrijven voor u hoe verzakking ontstaat en vooral wat u kunt doen om het te voorkomen of te verhelpen!
Eigenlijk heeft de oorzak vrijwel altijd met de ondergrond te maken. Wat de meest voorkomende oorzaak is, is een ondergrond dat niet sterk genoeg is om het gewicht te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een zachte ondergrond waar continue zware auto's over heen rijden. Soms kan een ondergrond bij het leggen van een tuin prima lijken, maar door omstandigheden minder sterk worden. Denk dan bijvoorbeeld aan grond dat zakt nadat het is bevroren of grond dat door water wat niet goed weg kan zachter wordt. Overige oorzaken zijn te weinig zand of het wegspoelen van zand onder uw tegels. Een stabiele, sterke ondergrond is dus cruciaal voor een goed gelegde tuin zonder verzakking. Houdt ook rekening met de drainage, hier schort het namelijk ook vaak aan bij mensen in de tuin!
Verzakking kan in sommige gevallen pas laat voorkomen. In sommige gevallen kunt u er ook niet veel aan doen. Bijvoorbeeld als er in de loop der jaren minder of juist meer grondwater in de grond terecht komt. Ook noodweer kan voor problemen zorgen. Maar u wilt natuurlijk weten, hoe voorkom ik deze soort verzakking?
Gelukkig zijn er inderdaar verschillende manieren om dit te voorkomen. Het zit het met name in een goede aanlag van uw tuin. Wij adviseren ook altijd om een professional hier naar te laten kijken. Zo ziet u geen valkuilen over het hoofd. Hieronder beschrijven we een aantal manieren om verzakking te voorkomen.
Ten eerste is het dus belangrijk om de juiste ondergrond te gebruiken. Zo kan het goed zijn om steenpuin te gebruiken. Door eerst een laag van ongeveer 10 centimeter van dit puin te gebruiken en daarboven op een zandbed te plaatsen, zorgt u voor een stevige ondergrond waarbij water goed weg kan stromen uit de grond! Dit is ontzettend belangrijk om verzakking te voorkomen! Toch blijft dit een lastig onderwerp. Wij adviseren daarom altijd om iemand te raadplegen met verstand van dit onderwerp, om uw specifieke geval te beoordelen.
Door afloop, of afschot, te realiseren, zorgt u er voor dat het water altijd weg kan lopen. Bij hevige regenval stroomt het water dan van de bestrating weg. Als u dit niet doet, blijft het water liggen en trekt het na verloop van tijd in de grond. Dit kan vervolgens verzakking veroorzaken. Denk dus altijd na over afschot! Het beste is natuurlijk om het water af te laten lopen naar een goot of waterpijp zodat het water weg van uw tuin gevoerd kan worden naar bijvoorbeeld een sloot.
Verder kunt u gebruik maken van gronddoeken en wegendoeken. Een wegendoek legt u onder het zand, zodat het zand niet wegspoelt en goed blijft liggen. Hierdoor onstaat er niet lokale verzakking, of in iedergeval minder snel. Gronddoeken hebben een vergelijkbaar effect en zorgen dat zand niet voor problemen kan zorgen. De meeste professionals maken ook gebruik van dit soort technieken om verzakking te voorkomen.
Wanneer u zelf geen ervaring heeft met het leggen van bestrating, is het verstandig om iemand te raadplegen die hier wel ervaring mee heeft. Wij kunnen u veel advies geven, maar uiteindelijk is het toch het meeste verstandig om hulp te vragen. Elke tuin heeft weer andere bijzonderheden. Er spelen veel factoren een rol. Ons advies is dus altijd om iemand mee te laten kijken. Zo weet u zeker dat het goed gaat!
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW