Kalk is een echte boosdoener in huis. Het zorgt dat je apparaten sneller slijten, kalkaanslag ontwikkeld, de douche en kraantjes verstoppen en je Cv-ketel sneller achteruit gaat. Kortom: kalk zorgt voor problemen.
Waterontharders zetten hard water om in zacht water. De meeste ontharders doen dit met behulp van ionenuitwisseling. De andere opties zijn: omgekeerde osmose en elektromagnetisme. Doordat ze de chemische eigenschappen van de magnesium- en calciumionen veranderen vormen ze geen kalk meer.
In dit artikel bespreken wij hoe een waterontharder jou kan helpen met het verwijderen van kalk.
Het meest voorkomende model waterontharder is door middel van ionenuitwisseling. Dat is vanwege een goede reden. Ionenuitwisseling zorgt volgens de experts voor het beste resultaat.
Het proces is redelijk makkelijk uit te leggen:
Het harde water wordt gepompt naar een ruimte waar harskorrels in zitten. Op het moment dat het water door de harskorrels heen stroomt vindt er een uitwisseling plaats van chemische eigenschappen; de magnesium- en calciumionen worden verwisseld met de natriumionen van de harskorrels. Dit houdt in dat de chemische stoffen die het kalk veroorzaken (calcium en magnesium) uit het water worden gefilterd en in de harskorrels blijven hangen.
De harskorrels hebben geen eindeloze levensduur en moeren worden gereinigd. Simpelweg, omdat de harskorrels vol komen te zitten met kalk. Gelukkig is dat simpel op te lossen: je moet de harscilinders schoonspoelen.
De meest simpele en meest gebruikte manier voor het reinigen van de korrels, is het reinigen met behulp van een zoutreservoir. Nadat de korrels zijn gereinigd en het kalk van de korrels is gehaald, zijn ze weer zo goed als nieuw en kan het ontharder weer optimaal beginnen.
Waar de ionenuitwisseling gereinigd dient te worden d.m.v. een zoutbehandeling, hoeven de nieuwere modellen met een TAC patroon dat niet. TAC staat voor Template Assisted Crystallization. De bekendste modellen die hier gebruik van maken zijn de Watts waterontharders.
Een TAC-systeem heeft een patroon waar het water doorheen stroomt. Op het moment dat het water door het TAC systeem heen stroomt zorgt het patroon dat de magnesium- en calciumionen worden gekristalliseerd tot microscopische zachte kalkkristallen. Omdat deze zo klein en zacht zijn, hebben ze geen ‘grip’ meer. Dit betekent dat ze zich niet meer kunnen hechten aan buizen, apparaten en andere oppervlakte.
Magnesium en calcium zijn stoffen die een mensenlichaam nodig heeft. Doordat je de kristalletjes in het water laat, kan het menselijke lichaam het wel opnemen. Een win-win dus.
Daarnaast komen er geen chemische of elektrische technieken bij kijken. Alles gebeurt volledig automatisch en de structuur van het water blijft hetzelfde.
Net als de harskorreltjes, raakt het patroon van de TAC systeem vol. Om de 2 a 3 jaar dient deze vervangen te worden voor een optimaal effect. Als de ontharder eenmaal is geplaatst, dan is het vervangen een fluitje van een cent.Kortom: een waterontharder kan een waardevolle toevoeging zijn als je last hebt van kalk. Simpel. Effectief. En doelgericht.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW