Wanneer u bestrating gaat aanleggen, bijvoorbeeld in uw tuin, dan is het verstandig om na te denken over de afwatering. Regen buien in Nederland hebben we natuurlijk genoeg. Daarnaast wordt door klimaatverandering verwacht dat er steeds vaker en hevigere regenbuien zullen komen in ons land. Dit maakt het des te belangrijker om goed na te denken over water in uw tuin. Door bestrating kan het water namelijk moeilijk weg. Het resultaat: water overlast en veel schade. Met een watergooi kunt u hier veel tegen doen! Wij leggen u uit hoe dat werkt.
Het idee is eigenlijk heel simpel. U plaatst de goot op een plek waar het water heen loopt. Zo'n plek kunt u creeren door de bestrating of betegeling lichtjes af te laten lopen richting de goot. Vervolgens leidt de goot het water weg van uw bestrating, bijvoorbeeld naar een sloot. Zo voorkomt u water overlast. Wat ook vaak gedaan wordt, is het plaatsen van een goot voor bijvoorbeeld een overkapping, schuur of tuinhuis, om de overkapping of iets anders droog te houden. Dit is ook het geval bij de klus die wij hebben gedaan, waarbij we foto's hebben gemaakt voor deze blog. De watergoot wordt in de meeste gevallen afgetopt met een rooster.
U begint met het graven van een gleuf. Hier plaatst u vervolgens de watergoot in. In de meeste gevallen koopt u een watergoot in stukken van bijvoorbeeld 1 of 2 meter. Deze kunt u op maat zagen. U plaatst meerdere watergoten aan elkaar met speciale koppelstukken. Het is belangrijk om deze goed te verlijmen, zeker wanneer u de goten op maat heeft gezaagd. Zo zorgt u voor een goede verbinding zonder onnodige lekkage. U bepaalt natuurlijk waar u het water naartoe wilt verplaatsen. Het is belangrijk dat u voor een lichte afloop zorgt in die richting. Dit hoeft maar een paar millimeter per meter te zijn, maar is wel van belang voor een goede drainage.
.
Vervolgens sluit u een afvoerbuis aan op de watergoot. Deze buis kan ondergronds het water herleiden naar de door u gekozen plek. In het beste geval is dit natuurlijk een sloot maar ook andere plekken zoals een open veld worden in de praktijk veel gebruikt. Ook voor de verbinding tussen de watergoot en de buis zijn normaalgesproken koppelstukken te koop bij de betere bouwmarkt. Ook hier is het weer belangrijk om goed te verlijmen. Ook hierbij is het weer belangrijk dat het geheel afloopt. Zo kan het water ook echt goed weglopen. Het is ook mogelijk om een uitloop aan beide kanten te hebben of bijvoorbeeld aan de zijkant. Er zijn veel verschillende vormen van uitloop mogelijk. Op het internet vindt u veel watergoten met aansluitende afvoersystemen. Voor elke tuin is er een goede oplossing!
Vervolgens kunt de boel mooi afwerken. U plaatst een rooster op de goot zodat er geen vervelend gat ontstaat en er niet veel troep in de goot belandt. Het is verstandig om de bestrating ook licht af te laten lopen richting de goot. Zo maakt u uw bestrating geheel waterproof! Uiteraard vult u de grond rondom de goot goed op zodat alles op zijn plaats blijft. Vooral het rooster is nog belangrijk qua uiterlijk. Kies daarom een rooster dat goed past bij het uiterlijk van uw terras, tegels of bestrating.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW