Lang niet iedere woning wordt opgeleverd met een garage, terwijl veel mensen maar al te graag een garage zouden willen hebben. Dat is ook niet zo vreemd, want met de garage krijg je er veel ruimte bij waarmee je van alles kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het parkeren van je auto, het opslaan van spullen of er een mooie ruimte van maken om je favoriete hobby in te kunnen beoefenen.
Heb je nu zelf geen garage? Dan kun je ervoor kiezen om een aannemer in te huren en de garage voor je te laten bouwen. Is je budget daarvoor niet toereikend, maar ben je wel technisch aangelegd? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een garage te bouwen. Maar wat zijn in dat geval belangrijke aandachtspunten die je absoluut niet over het hoofd mag zien? Daarop gaan we je een antwoord geven. Bedenk wel dat dit artikel niet toereikend is om vlekkeloos een eigen garage te kunnen bouwen. Lees jezelf daarom ook zeker uitgebreid in via andere informatiebronnen en ga niet lopen klussen als je verwacht dat je de klus misschien niet zelf kunt klaren.
Het allereerste aandachtspunt dat bij de bouw van een garage moet worden onderzocht, is de vraag of je een vergunning nodig hebt. Bekijk hier de website van de overheid hierover: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/checken-of-vergunning-nodig-is-voor-ver-bouwen. Indien dat het geval is dan kun je daar rekening mee houden bij het opstellen van je bouwplan en voorkom je dat je gaat investeren in de bouw voordat je vanuit de gemeente akkoord hebt om je garage te gaan bouwen (met alle gevolgen van dien).
Het is van groot belang dat je van tevoren bedenkt wat je met de ruimte in de garage wilt doen. Stel dat je er een kantoor van wilt maken. In dat geval is het belangrijk dat de ruimte goed geïsoleerd wordt en je voorzieningen aanlegt om de ruimte te kunnen verwarmen. Maar ook is het van belang dat je voldoende ramen creëert om op die manier voldoende daglicht in de ruimte te krijgen.
Wil je de garage voornamelijk gaan gebruiken om spullen in op te slaan en je fiets in te stallen? Dan volstaat een ongeïsoleerde muur met een klein raampje om de ruimte te kunnen ventileren. Kortom, voordat je start met het bouwen van een garage, is het van groot belang dat je het gebruik van de ruimte helder voor ogen hebt, zodat je daar de bouw op kunt afstemmen.
Om een goed beeld te krijgen van het financiële plaatje van de bouw van een garage, is het belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent over wat je zelf kunt doen en bij welke zaken je hulp nodig hebt. Op die manier kun je namelijk heel gericht offertes opvragen bij aannemers en weet je dus goed welke kosten je moet maken voor de werkzaamheden die je niet zelf kunt uitvoeren.
Wanneer je een garage gaat bouwen zijn er enorm veel verschillende soorten materialen waaruit je kunt kiezen. Ga je bijvoorbeeld een garage van hout maken of kies je toch voor bakstenen? Bovendien zijn er in de verschillende soorten materialen diverse merken verkrijgbaar die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Daarbij is het ons advies om altijd te kiezen voor kwaliteitsmaterialen, zodat je achteraf niet voor vervelende gebreken komt te staan zoals een lekend dak of een te koude ruimte, omdat het isolatiemateriaal onvoldoende isoleert. Lees hier ons artikel hoe je een schuur isoleert.
Kortom, breng niet alleen de kosten voor de materialen in kaart, maar breng ook in kaart welke materialen geschikt zijn voor het doel dat je voor ogen hebt. Lees ook zeker reviews van andere klussers, zodat je de voor- en nadelen van de diverse materialen helder hebt.
Een aandachtspunt dat veel klussers onderschatten, is de tijd die het kost om een eigen garage te bouwen. Daardoor kan het op den duur zo zijn dat de klus een eeuwigheid lijkt te duren en je op den duur de voortgang laat versloffen. Het gevolg hiervan zie je regelmatig in tv-programma’s waarin woningen al lange tijd omgetoverd zijn tot een bouwplaats. Bedenk ook een plan B voor als je onverwachts niet meer in staat bent om de klus af te maken. Zijn er bijvoorbeeld vrienden of kennissen die je verder kunnen helpen of heb je een potje spaargeld waarmee je de bouw alsnog zou kunnen uitbesteden aan aannemers?
Los van alle materialen, werkplanningen en financiële plaatjes, is het kiezen van de juiste garagedeur ook een belangrijk aandachtspunt. Stel dat je bijvoorbeeld voor ogen hebt om een klassieke kanteldeur als garagedeur te kiezen voor een garage waarin je een thuiswerkplek wilt creëren, dan kun je de garage nog zo goed isoleren, maar zal het binnenklimaat tochtig en koud zijn.
Dat komt omdat een kanteldeur niet geïsoleerd is en er daardoor spleten en kieren ontstaan waardoor kou en tocht eenvoudig de ruimte binnen kunnen komen. Het is dus aan te raden om ook goed onderzoek te doen naar welke garagedeur het beste bij jouw situatie past, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan in de vorm van een veel hoger kostenplaatje voor een passende garagedeur.
Ons advies is dan ook om sowieso bij een garagedeur specialist advies in te winnen en deze specialist ook de deur te laten plaatsen. Een garagedeur specialist plaatst immers dag in dag uit garagedeuren zodat ze weten waar ze op moeten letten bij het inmeten en de montage.
Elektrische garagedeuren zijn eigenlijk een must als je besluit om de garage als parkeerplaats te gebruiken. Zeker tijdens slechts weer is het heel fijn als je de auto niet uit hoeft om het deurblad handmatig te openen. Het is daarom zeker de moeite waard om iets meer budget aan een garagedeur te besteden en voor een elektrische deur te kiezen. Meer informatie over elektrisch bedienbare deuren is op deze pagina te vinden: https://www.garagedeurspecialist.nl/elektrische-garagedeuren/.
Ben je technisch aangelegd en vind je klussen leuk, dan kan het bouwen van een garage een prima keuze zijn en hou je op die manier ook nog wat geld over voor andere leuke dingen. Ben je niet zo technisch maar heb je niet het budget om een aannemer in te huren? Dan is het wellicht mogelijk om een aannemer te zoeken die alleen de werkzaamheden uitvoert die je zelf niet kunt uitvoeren, zo bespaar je op de kosten en kun je mogelijk toch nog een garage aanbouwen. Lang verhaal kort: kijkt naar je financiële situatie en kijk naar je technische kennis en maak op basis daarvan een keuze. Maar nogmaals: ben je er niet zeker van dat je de garage zelf kunt bouwen, doe het dan niet! Achteraf levert dat meestal alleen maar problemen op, om nog niet te spreken over onveilige situaties als je de garage aan het bouwen bent. Is het puur een budgetprobleem om een aannemer in te huren? Vraag dan eens vrijblijvend op https://www.werkspot.nl/ een aantal offertes aan. Via deze website kun je soms een verassend goed aanbod ontvangen.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW