Veel mensen hebben er wel één in de tuin, een picknicktafel. Het is natuurlijk mogelijk om deze kant-en-klaar of als bouwpaket te kopen. Maar het is natuurlijk veel goedkoper en leuker en soms ook handiger om zelf een picknicktafel te maken! Dat is eigenlijk helemaal niet zo heel ingewikkeld. In deze blog gaan we uitleggen hoe u dit kunt doen en waar u rekening mee moet houden.
Nou om te beginnen een logisch antwoord: hout. Picknicktafels worden normaal gesproken gemaakt van hout. Maar welke houtsoort kunt u nou het beste gebruiken? Eigenlijk kunt u alle gangbare houtsoorten wel gebruiken. De populairste houtsoorten om te gebruiken zijn hardhoutsoorten als teak, bankirai en Ipé. Een goedkopere optie is Lariks of Douglas hout (tegenwoordig vaak Lariks Douglas genoemd) of grenen. Dit zijn zachthoutsoorten die in Europa groeien en daardoor goedkoper zijn. Over het algemeen zijn ze ook wat lichter en gevoeliger. Een goede behandeling is dan dus wel van belang! Gebruik bij voorkeur wel hout dat glad is geschaafd, dat zit natuurlijk wel zo prettig!
Vervolgens gaat u nadenken over hoe de picknick tafel er uit moet komen te zien. Hierbij zijn natuurlijk vooral de afmeting belangrijk. Wij gaan in dit voorbeeld een tafel maken van 70 centimeter breed. Dit is een standaard afmeting voor picknicktafels. Wij adviseren om qua breedte dezelfde afmetingen aan te houden. In de lengte kunt u dan varieren naar eigen voorkeur. Wij gaan voor een lengte van 1,50m. De gebruikte tekening in deze blog zijn van Gadero. U kunt gemakkelijk deze tekeningen volgen voor het maken van uw eigen picknicktafel.
In dit tabel ziet u de benodigde onderdelen. In de eerste rij ziet u de getallen 1 tot en met 7 staan. Dit coronspondeert met een getal in de tekeningen in deze blog. Zo weet u wat, wat is. Zoals u ziet heeft u enkel een aantal balken nodig (sommigen schuin afgezaagd) en wat ijzerwaren. Verder heeft u natuurlijk gereedschap nodig voor de montage
Om te beginnen is het dus belangrijk om de bovenstaande materialen te verzamelen. Te beginnen met het hout. In het tabel ziet u duidelijk hoeveel balken u nodig heeft met welke afmetingen. Let goed op bij nummer 3 en nummer 5. Deze balken dient u nog bij te zagen. Dit komt redelijk precies! Op de onderstaande afbeeldingen ziet u precies hoe u deze balken dient te zagen. Doe dit voor dat u verder gaat met het project. De ijzerwaren koopt u bij een betere ijzerwarenhandel, online kan dit bijvoorbeeld via wovar.
Vervolgens gaan we beginnen met het maken van de staanders. Hiervoor hebben we de onderdelen 3, 4 en 5 nodig. Op de onderstaande afbeelding ziet u duidelijk hoe u deze aan elkaar monteert. Dit doet u met de slotbouten m12x120 met moeren en ringen. Het is wel belangrijk om eerst de gaten voor te boren! Ook dit staat duidelijk aangegeven waar in het hout u dit doet te doen op de bovenstaande afbeelding en onderstaande afbeelding. Na het voorboren kunt u de balken aan elkaar bevestigen zoals aangegeven. U heeft nu de poten klaart.
Vervolgens gaat u het blad maken. Dit doet u door de planken (nummer 1) naast elkaar te leggen over de balken nummer 6. Deze kunt u vervolgens vast schroeven met goede RVS schroeven 5x70. Natuurlijk is het altijd handig en aan te raden om eerst voor te boren. Zorg dat de planken gelijk worden verdeeld over balk nummer 6 zonder ruimte over te laten aan de buitenkant. U plaatst balken nummer 6 ongeveer 14 centimeter aan de binnenkant van de uiteinden van planken nummer 1. Dit is visueel nog eens weergegeven in de onderstaande afbeelding.
Vervolgens plaats u het blad op de staanders. Het is dan mogelijk om balk nummer 4 vast te maken aan nummer 6. Dit echter niet perce nodig en wordt in de praktijk ook vaak overgeslagen. Wanneer u dit wel doet, doet u dit met dezelfde schroeven die u eerder gebruikte.
Ten slotte kunt u de planken om op te zitten plaatsen. Schroef planken nummer 2 uit het tabel, op balk nummer 3. Ook hier is voorboren weer geadviseerd om zeker te weten dat het goed gaat. Deze planken zijn het zit-gedeelte, maar zijn ook belangrijk in de stevigheid van het geheel. Zorg dus voor een rechte en stevige montage! Na het monteren is uw picknicktafel in principe af! Bij langere picknicktafels (langer dan 2 meter). Is het verstandig om versterking in het midden aan te brengen om doorzakken te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld met een schuine schoor tussen balk 3 en het tafelblad.
Wat veel mensen vergeten na het monteren van hun picknicktafel, is het behandelen er van! Wij adviseren om dit toch echt altijd te doen! Een met olie of beits behandelde picknicktafel gaat langer mee en behoudt zijn kleur beter! Daarna kan een olie of beits ook nog eens gebruikt worden om een andere kleur te geven aan het hout. Bij het gebruik van Larisk of Douglas hout adviseren wij het gebruik van een olie. Bijvoorbeeld de exterior oil van Woca of de douglas olie van OAF Afinol. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen een prachtig effect geven.
Ook bij het gebruik van hardhout adviseren wij het gebruik van een olie. Bijvoorbeeld de hardhoutolie van Beitz of weer de eerder genoemde exterior oil van Woca (die is te gebruiken op alle houtsoorten). Hieronder ziet u een mooi voor- en na-beeld van hardhouten meubels die eerst waren vergrijsd, maar toen behandeld met een hardhoutolie in de kleur bankirai. Meer informatie over het onderhouden van tuinhout vindt u hier.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW