Home Gereedschap Hier moet je op letten bij de aanschaf van een perstang!

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een perstang!

DELEN

Perstangen worden de afgelopen jaren steeds vaker ingezet tijdens het maken van leidingwerk. Waar we voorheen zagen dat leidingwerk voornamelijk werd gemaakt door middel van soldeer en koperen of stalen leidingen, zien we tegenwoordig een opkomst van kunststof leidingen met bijhorende perskoppeling. Deze verandering kwam voornamelijk toen de voordelen van kunststof leidingen aan het licht kwam. Zo beschikken ze over een enorme flexibiliteit en zijn ze vrijwel overal toepasbaar. Bovendien kunnen de perskoppeling ook op vrijwel alle leidingen geplaatst worden. Door deze verandering in het leidingnetwerk zien we ook een toegenomen vraag naar perstangen. Deze worden gebruikt om de perskoppelingen te bevestigen. De zoektocht naar een perstang is echter geen gemakkelijk klusje. Ze bestaan immers in alle soorten en maten! Zo heb je varianten op accu, perstangen met stekkers en handperstangen. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een perstang? Dat leggen we uit in dit artikel.

De bek van een perstang

Elke perstang komt met een aantal verwisselbare bekken. Deze bekken worden gebruikt om meerdere buizen mee te koppelen. Voor iemand met weinig verstand van het koppelen van buizen kan het soms lastig zijn om te bepalen welke bek er nodig is voor een bepaald soort koppeling. Veel mensen snappen niet precies wat de verschillen zijn in de bekken van een perstang. Ze zien er immers allemaal hetzelfde uit, toch? Het verschil zit hem in de afmetingen. De bek moet perfect passen om de koppeling, zodat deze helemaal aansluitend kan persen. Dit zorgt voor een optimale verbinding en dat is van essentieel belang voor een goede werking van je leidingnetwerk.

Welke leidingen en koppelingen ga je gebruiken?

Voordat je kunt bepalen welke perstang en bek je nodig hebt is het onwijs belangrijk om te weten met welke leidingen en koppelingen je gaat werken. Niet elke bek kan immers gebruikt worden op de koppeling. Hierbij is het voornamelijk belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar de leidingen die je wilt hebben. Deze komen immers in alle soorten en maten. Bovendien hebben al deze verschillende soorten ook nog een andere voor- en nadelen. Let er wel op dat elk merk ander soort koppelingen gebruikt. Het gebruik van de bek moet hier op afgesteld worden, aangezien de koppelingen en bekken niet universeel zijn. Tip: neem contact op met de leverancier van de buizen en koppelingen en vraag na welke bekken van de perstang hiervoor geschikt zijn. Bekende merken in Nederland zijn Viega, Henco en Comap.

[Totaal: 7    Gemiddelde: 3.9/5]