Van veel processen hoef je niet het naadje van de kous te weten, zolang het resultaat maar naar behoren is.
Maar daar er aan sommige klussen ook een prijskaartje hangt, is het heel belangrijk dat je zelf de afweging kunt maken wat je allemaal zelf uit gaat voeren en welke klussen je liever aan een expert overlaat. Dit zijn zaken die je in de eerste fase van je project al moet bepalen, namelijk het maken van een plan: wat moet er gebeuren, hoeveel gaat dat kosten en heb ik daar een deskundige bij nodig? Dat kunnen moeilijke afwegingen zijn om te maken, dat beseffen we wel. Maar ook noodzakelijke beslissingen en dat mag jij niet vergeten.
Dat is misschien wel goed om mee te beginnen. Stucen houdt het egaal maken van je muren en plafonds met behulp van specie. Deze laag kan worden aangebracht op zowel metselwerk als gipsplaten, beton, bakstenen, giboblokken en kalkzandsteen. En hier hebben we het dan over een onderlaag waar overheen geschilderd of behangen kan worden of zelfs de eindafwerking. Maar stucen in nieuwbouw is helemaal geen vreemd fenomeen, omdat de manier waarop een woning wordt opgeleverd niet naar wens hoeft te zijn. De klus is in dat geval meestal niet zo intensief, omdat er al een boel voorwerk gedaan is.
Om je een beetje een idee te geven van wat stucen nou écht inhoudt, nemen we je mee door het stucproces heen. Zo weet je precies waar je uiteindelijk voor betaalt.
Nou, als dat aan mekaar stond, had je ‘n Scrabble woord dat behoorlijk wat punten op zou leveren!
Maar goed.
Dit betreft het aanbrengen van wapeningsgaas en het afdichten daarvan met hechtpleister op de kwetsbare plekken van een plafond of wand.
Simpel. De niet te behandelen delen worden met rust gelaten en beschermd door ze af te dekken.
Behangklare wanden worden met één of twee lagen dunpleister bedekt. Daarna gaat daar een spackmes overheen om de boel recht te trekken.
Een schuurmachine wordt gebruikt om eventuele oneffenheden tijdens de behandeling met het spackmes - een proces dat overigens ‘messen’ genoemd wordt - weg te werken.
Er komt een flexibele en overschilderbare acrylaatkit over de inwendige hoeken van het stucwerk heen om het nog beter tegen scheuren te beschermen.
Nu wordt een primerlaag aangebracht die de zuigende werking van de pleisterlaag vermindert en een betere hechting bewerkstelligt.
Nadat alles droog is wordt er nog even goed gekeken of er geen oneffenheden te bespeuren zijn, voordat de laatste laag erop komt.
De oppervlakken worden egaal gemaakt - en gehouden - met schrobvaste latex.
Tot slot wordt door de professionals die je hebt ingehuurd alle plakwerk verwijderd en meegenomen om je vervolgens een bezemschone woning af te leveren.
...je het stucen natuurlijk zelf wilt doen. Maar je weet nu hoe intensief en specialistisch het proces is, dus weet je zeker dat je dat aandurft?
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW