Home Gereedschap Kruislijnlaser, wat is dat en waar let je op?

Kruislijnlaser, wat is dat en waar let je op?

DELEN

Een kruislijnlasers wordt enorm vaak gebruikt in de bouw. Je kunt de bouw het beste vergelijken met een waterpas, alleen is het veel gemakkelijker en sneller in gebruik. Met het gebruik van een kruislijnlaser weet je precies of je waterpas hebt gewerkt. Bij de aanschaf van een kruinlijnlaser kom je er echter al gauw achter dat er enorm veel verschillende soorten bestaan, ook al is het doel van de laser uiteindelijk hetzelfde. Alleen al in de kleur van de laser bestaat er verschil. Zo bestaan er zowel groene als rode lasers. Uit onderzoek is gebleken dat een groene laser beter te zien is met het menselijke oog. Zeker als je de kruislijnlaser buitenshuis gebruikt is het verstandig om voor een goed zichtbare laserstraal te kiezen. Als je enkel binnen werkt is de rode echter ook een prima en dikwijls goedkopere alternatief. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende soorten kruislijnlasers, waardoor de uiteindelijke keuze een stuk makkelijker wordt.

Hoeveel lijnen moet de laser hebben?

Je hebt kruislijnlasers met 2 lijnen, 3 lijnen en uiteraard ook nog de 360° laser. Simpel gezegd is de 360° laser de meest luxe variant. Hoe minder lijnen, hoe goedkoper de kruislijnlaser is. De meeste beginnende klussers kiezen voor de standaard kruislijnlaser. Dit is een laser die enkel naar voren kan wijzen. Met een 360° laser kan je een hele ruimte controleren, hierbij wordt er zowel van een punt- als een lijnlaser gebruik gemaakt.

Hoe werkt een kruislijnlaser?

Maar hoe werkt het dan eigenlijk? Hoe weet een kruislijnlaser of iets waterpas is? Dit komt doordat er een mechanisme in de kruislijnlaser zit die zelfnivellerend werkt. Het mechanisme controleert zo gemakkelijk of alles in de ruimte waterpas staat. Bovendien zit er wat speling in, zodat je de kruislijnlaser ook kunt gebruiken op oppervlaktes die niet geheel 100% waterpas zijn. Bij sommige, dikwijls duurdere, varianten is het mogelijk om de zelfnivellerende optie uit te zetten. Hierdoor is het ook mogelijk om scheve hoeken te meten.

Bereik vergroten?

Bij sommige klussen schiet de kruislijnlaser tekort als het gaat om het bereik van de laser. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door het gebruik van een ontvanger. Deze ontvanger vangt het signaal op van de laser en versterkt dit om verder door te voeren. Bovendien geeft de ontvanger een piepend signaal waardoor de laserlijn niet per se gezien hoeft te worden. Zeker buitenshuis is dit een aanrader. De weersomstandigheden kunnen er immers voor zorgen dat de laserlijn moeilijk of zelfs niet te zien is. Zo kan je alsnog werken met de kruislijnlaser.

[Totaal: 20    Gemiddelde: 3.7/5]