Home Koophulp Overzicht van laminaattips- 6 tips

Overzicht van laminaattips- 6 tips

DELEN
statische elektriciteit laminaat
statische elektriciteit laminaat

Deze gids vertelt u over welke verschillende soorten laminaat er beschikbaar zijn, wat de voordelen van elke laminaatvloer zijn en waar u op moet letten bij het kopen van laminaat.

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloeroplossing bestaande uit verschillende lagen. De afzonderlijke laminaatlagen zijn plat aan elkaar gelijmd. De productie van laminaat – de laminering – maakt de combinatie van verschillende materialen, zetmelen en optica met verschillende eigenschappen en voordelen mogelijk.

Laminaatvloeren zijn eenvoudig te reinigen, eenvoudig te installeren en bestand tegen slijtage. Dankzij de veelzijdige decoratieve laag is laminaat ook verkrijgbaar in veel verschillende looks. Laminaat is een van de meest populaire vloerbedekkingen. Bij het kopen van het juiste type laminaat, moet u letten op verdere kenmerken en voordelen zoals legtechniek, materiaaldikte en vereiste contactgeluidsisolatie.

Lees hier ons artikel over het leggen van laminaat.

1. Laminaat kliksysteem

Laminaat leggen met een kliksysteem. In het verleden werden tand en groef op het laminaat gelijmd. Tegenwoordig wordt laminaat meestal zwevend en lijmloos gelegd. Moderne verbindingssystemen maken dit type installatie mogelijk, waarbij de platen eenvoudig in elkaar worden gestoken en worden vastgehouden zonder te lijmen. De inspanning die nodig is om de verschillende beschikbare systemen op de markt te brengen, verschilt nauwelijks.

Kliksystemen: in het geval van kliklaminaat, leg de laminaatplanken naast elkaar en tik ze voorzichtig met de hamer en hamer. Tand en groef grijpen in elkaar met een “klik”.

Vergrendelingssystemen: voor vergrendelingssystemen worden de laminaatplaten onder een kleine hoek van boven ingebracht en dus vastgezet.

Gecombineerde systemen: ook gebruikelijk zijn laminaatvloeren die beide systemen combineren. Er is bijvoorbeeld een kliksysteem aan de voorzijde en een sluitsysteem aan de lange zijde.

2. Welke sterkte moet een laminaatvloer hebben?

Laminaatvloeren worden door de fabrikanten aangeboden in een plaatdikte van 6 tot 12 mm. Als vuistregel geldt: hoe sterker het laminaat, hoe robuuster en duurzamer de vloer. Planken met een grotere dikte kosten iets meer, maar op de lange termijn is de uitvoer de moeite waard:

  • In minder bezochte ruimtes zoals de slaapkamer is een laminaatvloer van 6 mm vaak voldoende.
  • Voor normaal bewoonde woonruimtes zoals woon- of werkruimtes is meestal een plankdikte van 7 mm voldoende.
  • In zwaar gebruikte ruimtes, zoals kinderkamers of gangen, leg laminaat met een dikte van minimaal 8 mm.

3. Geluidsisolatie en laminaatonderlagen

Laminaat is een harde vloerbedekking en veroorzaakt geluiden tijdens het lopen. Dit kan u niet alleen in uw eigen huis storen, maar u kunt ook buren horen wanneer u door uw kamers loopt. Daarom is geluidsisolatie van de voet belangrijk voor de vloer.

Voor laminaatvloeren zijn speciale laminaatonderlagen verkrijgbaar in verschillende diktes. De isolerende kussens zijn beschikbaar om uit te rollen of als platen, die als puzzelstukjes in elkaar worden gestoken, zodat ze niet wegglijden. De plaatsing van de contactgeluidsisolatie is snel en ongecompliceerd. Je legt folie of vellen op de vloer en je kunt het laminaat erop leggen zonder lijm. Deze

Tip: een onderlaag is ook handig als u laminaat op vloeren legt die vocht bevatten. Kies dan voor een dampdichte onderlaag.

4. Laminaat onderlaag zorgt voor geluidsisolatie, waarop het laminaat wordt gelegd.

Vooral populair is laminaat in houtlook. Of het nu eiken, beuken of esdoorn is – laminaatvloeren zijn in elk houtdecor verkrijgbaar. Dit maakt laminaat een goedkoop alternatief voor echt hout. Naast populaire decors zoals eiken of beuken, kunt u ook moderne accenten plaatsen met ongewone houtlooks zoals walnoot of den.

De trend is ook houtdecors met lichte verkleuring in het patroon, bijvoorbeeld in de richting van wit of grijs (gebruikte look).

Opmerking: denk ook aan laminaatvloeren dat een donker ontwerp een kamer er kleiner uitziet en dat lichte vloeren mogelijk meer zorg en reiniging nodig hebben.

5. Klassieke en ongebruikelijke vloeren

De patronen van laminaat komen vaak overeen met de klassieke patronen van parket.

Maar er zijn ook veel andere uitvoeringen. Meer en meer verspreid zijn logo’s in de houtlook, opdrukken zoals kranten of laminaatvloeren in gebruikte look, die de vloer een nostalgische uitstraling geven. Sommige fabrikanten bieden zelfs een volledig individueel ontwerp – waardoor uw laminaat echt uniek is.

In het verleden werd laminaat beschouwd als een goedkoop alternatief voor parket, dat wil zeggen voor de houten vloer. Ondertussen zijn er ook laminaat in het uiterlijk van andere vloerbedekkingen. U kunt kiezen uit uitvoeringen van een tegel- of steenlook. Deze zijn ideaal voor alle ruimtes, zoals keukens of badkamers, waar u eerder tegels of soortgelijke vloerbedekkingen hebt gelegd.

6. Laminaat of tegels?

Voor laminaat als alternatief voor echte tegels heeft laminaat een duidelijk prijsvoordeel, eenvoudigere installatie en ook eenvoudigere verwijdering van de vloer in geval van een verhuizing. Een ander voordeel: het materiaal van de laminaatvloeren is warmer dan stenen vloeren en biedt mogelijk meer geluidsisolatie. Een nadeel ten opzichte van tegels is de ongeschiktheid voor vochtige ruimtes zoals badkamer en keuken.

[Totaal: 2    Gemiddelde: 5/5]