Welkom bij onze grote striptang test. Hier presenteren we u alle striptangen die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor u samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het net toegevoegd.
Ons doel is om uw aankoopbeslissing gemakkelijker te maken en u te helpen de beste striptang voor u te vinden.
U kunt ook antwoorden op veelgestelde vragen vinden in onze gids. Indien beschikbaar, bieden wij u ook interessante testvideo’s aan. Op deze pagina vindt u ook enkele belangrijke informatie waar u op moet letten als u een striptang wilt kopen.
Als u bijzonder snel wilt werken, dan is deze striptang van KNIPEX de juiste keuze. Hiermee werkt u zeer nauwkeurig en met de nodige veiligheid door de automatische aanpassing. Of het nu gaat om eendraads-, draad- of fijnaderige geleiders, de KNIPEX 12 62 180 kan kabels met verschillende doorsneden strippen.
De handgrepen van de striptang zijn van kunststof. Deze zijn bijzonder comfortabel vast te houden en zorgen ervoor dat het gereedschap niet uit uw vingers glijdt terwijl u ermee werkt. Het mes van de geïntegreerde draadsnijder is gemaakt van in olie gehard speciaal gereedschapsstaal, wat de tang duurzaam maakt.
De voordelige Jokari Super 4 Plus striptang is perfect voor beginners. De bediening is eenvoudig en als u geen zijsnijder bij de hand heeft, kunt u de tang ook gebruiken om draad te knippen. Bovendien blinkt het Jokari-model uit door zijn goede afwerking.
Deze tang kan kabels met een doorsnede tussen 0,2 mm² en 6 mm² strippen. Het strippen van dikkere kabels is problematisch of zou de draden kunnen beschadigen. Met de KNIPEX draadstripper kunt u kabellengtes tussen 5 en 15 mm strippen. Dit is heel handig als u meerdere geleiders van dezelfde lengte van de draden wilt scheiden.
De striptang van Stanley overtuigt vooral door de vele extra functies. Het is ook uitgerust met een draadsnijder, krimptang en krimpverbinding. De Stanley FatMax draadafbijtmiddel werkt mechanisch. U kunt deze fijnafstellingen doen met een stelschroef. Hierdoor kunt u de dikte van de greep aanpassen.
Deze tang kan kabels met een doorsnede van 0,2 mm² tot 6 mm² strippen. De Stanley striptang heeft een gele stophulp, maar de leverancier geeft geen specifieke lengte op. U kunt het striphulpmiddel gebruiken om meerdere kabels op dezelfde lengte te strippen. Door zijn hoge gewicht is hij niet zo gemakkelijk te hanteren, maar door zijn prijs-kwaliteitverhouding is hij ideaal voor privégebruik.
Striptangen zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën – van goedkopere tangen voor de doe-het-zelver tot professionele gereedschappen. Afhankelijk van hoe vaak u de stripper gebruikt, zult u bereid zijn er een andere prijs voor te betalen.
Zowel mechanische als automatische striptangen zijn verkrijgbaar in elke prijsklasse. Ze verschillen in het aantal van hun extra functies. Ook zijn er veel striptangen als combinatiegereedschap, waarbij een zijkniptang en een krimptang zijn geïntegreerd.
Striptangen zijn te koop bij doe-het-zelfzaken en geselecteerde elektronicawinkels. U heeft ook de mogelijkheid om een paar draadafbijtmiddelen te lenen bij een gereedschapverhuurder bij u in de buurt. Dit is handig als u slechts één keer wilt isoleren, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een gasfornuis.
De laatste jaren worden de tools voor doe-het-zelvers en professionals de laatste jaren echter steeds meer via internet verkocht, omdat de keuze groter is, de prijzen lager zijn en je ze direct kunt vergelijken. Velen geven echter nog steeds de voorkeur aan de directe route in de handel. De producten kunnen comfortabel en zo vaak als gewenst worden getest en technisch personeel kan direct ter plaatse om advies worden gevraagd.
Alle striptangen die wij op onze website presenteren hebben een link naar minstens één van deze winkels, zodat u direct kunt toeslaan wanneer u een tang heeft gevonden die bij u past.
De striptangen zijn elk ontworpen voor een specifiek gebied van de zoektocht. Ze variëren meestal van 0,2 mm² tot 15 mm².
Dus voordat u koopt, ontdek precies hoe dik de kabel is die u wilt strippen. De tang scheidt eenvoudigweg de isolatie van telefoonkabels en zeer dunne kabels.
In de praktijk is echter gebleken dat de mantel van zowel vlakke lintkabels als coaxkabels of SAT-kabels niet eenvoudig te scheiden is met de striptang. Zelfs ondergrondse kabels zijn veel te dik om met een tang te worden gestript.
Deze speciale tool is ontworpen om u te helpen het strippen van kabels te vereenvoudigen. De isolatie, die meestal uit kunststof of rubber bestaat, moet met een tang van de elektrische draden worden gescheiden zonder deze te beschadigen. Zelfs kleine beschadigingen aan de draad kunnen een negatief effect hebben op de kwaliteit van de elektrische aansluitingen.
In principe zijn er drie verschillende soorten striptangen:
Bij beide types is de technische constructie verschillend en dus ook de bediening.
In de volgende sectie willen wij u graag helpen om te weten te komen welke striptang geschikt is voor u op basis van uw voorkeuren. Wij zullen u kennis laten maken met alle bovengenoemde soorten strippers en u een kort overzicht geven van hun voor- en nadelen.
Wilt u kosten besparen en de striptang alleen voor privégebruik gebruiken, dan is de mechanische tang voor u de juiste keuze.
De tang heeft een V-vormige snede opening, waarvan de afstand kan worden aangepast door middel van een afstandschroef. Bovendien heeft het meestal een openingsveer om het stripproces te ondersteunen.
Voordelen
Nadelen
Als u vaak kabels met verschillende doorsneden stript, geeft u de voorkeur aan een draadafbijtmiddel dat zich automatisch aanpast aan de verschillende maten. Er zijn ook automatische strippers waar u de snijdiepte met een wiel kunt instellen.
Deze tang heeft een ronde of V-vormige knipopening, die in de kabel wordt gesneden door de handgrepen tegen elkaar te drukken. Bij het loslaten wordt de schede afgebroken en automatisch losgetrokken. Hierdoor kunt u de isolatie snel en veilig losmaken van de geleider.
Voordelen
Nadelen
In het volgende willen we u graag laten zien welke factoren u kunt gebruiken om een striptang te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het voor u gemakkelijker om te beslissen of een bepaald gereedschap voor u geschikt is of niet.
Samengevat, dit is dit:
In de volgende paragrafen kunt u lezen wat de individuele aankoopcriteria zijn en hoe u ze kunt indelen.
Automatische strippers zijn een onmisbaar onderdeel van het “dagelijks leven van de elektricien”. Echter, als u de striptang nodig heeft voor zeldzaam of particulier gebruik, is de goedkopere en mechanische tang misschien wel beter geschikt voor u.
Mechanische striptang met V-vormige snedeopening en een openingsveer. Afhankelijk van de instelling, geschikt voor het strippen van kabels met bepaalde doorsneden.
Automatische striptang met ronde of V-vormige snedeopening, zonder manuele verstelling. Geschikt voor het strippen van kabels met verschillende doorsnedes
Het grootste verschil is dat het stripproces met een mechanische tang met de extra handmatige instelling van de geleiderdoorsnede met de kartelschroef en borgmoer langer duurt dan met een automatische tang.
Bovendien vereist het proces meer kracht dan een automatische draadafbijtmiddel.
Elke striptang is ontworpen voor een speciale geleiderdoorsnede. Dikkere kabels, die meestal groter zijn dan tien mm², kunnen meestal niet door de tang worden gestript of zouden de elektrische draden beschadigen.
U kunt een stopapparaat gebruiken om een bepaalde lengte isolatie te strippen. Dit kan zinvol zijn als u meerdere kabels van hetzelfde type wilt scheiden.
De handgrepen van de striptang zijn vaak bekleed met kunststof om een optimaal gripcomfort te garanderen. Een gereedschap moet immers goed in de hand liggen en niet wegglijden. Met name elektriciens hebben een striptang met extra rubberisolatie nodig om eventueel onder spanning te kunnen werken.
Een elektricien gebruikt heel vaak een draadafbijtmiddel als onderdeel van zijn werk. Het gewicht van de tang kan een belangrijke rol spelen bij het regelmatig strippen van isolatie. In de meeste gevallen zijn ze echter niet zwaarder dan 500 gram en mogen daarom de volgende dag geen “spierpijn” in de arm veroorzaken.
Op de markt zijn er steeds meer combinatietangen op de markt. Ze zijn heel praktisch als je ze vaker gebruikt. Voor privégebruik kan een dergelijke investering de moeite waard zijn.
Het is immers goedkoper voor u dan het kopen van de gereedschappen afzonderlijk. Meestal is een zijsnijder of draadsnijder geïntegreerd in een stripper. Strippers kunnen ook worden uitgerust met een krimptang of een krimpverbinding.
Opvallende kleurcontrasten zien er niet alleen stijlvol uit, maar helpen u ook om uw gereedschap sneller te vinden in de grote gereedschapskist. De meeste gereedschapsfabrikanten gebruiken de kleuren zwart, rood en geel.
Klanten verwachten veiligheid van hun gereedschap. Als de gereedschappen voldoen aan de vereiste richtlijnen, krijgen ze het GS-keurmerk. Ze worden getest door testdienstverleners met betrekking tot productveiligheid, onderhoudsvriendelijkheid, laagspanning, enz.
Als dit criterium voor u belangrijk is, zorg er dan voor dat u een dergelijke certificering verkrijgt bij de aankoop van een striptang.
Een goedkoop alternatief voor een tang is het stripmes. Met dit speciale gereedschap heeft u de mogelijkheid om kabels tot 28 millimeter in diameter te snijden.
Met de geïntegreerde stelschroef kunt u automatisch wisselen van een ronde naar een lengtesnede. De tijd die nodig is voor het strippen van de isolatie is aanzienlijk langer dan bij een striptang en kan dus meer fysieke inspanning voor u betekenen met dikke kabels.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW