Wanneer je veel klussen rondom het huis zelf uitvoert of een renovatie graag zelf aanpakt, dan zijn er enkele manieren om te besparen op apparatuur. Voor een klusser is een nagelapparaat, of tacker, een onmisbaar apparaat. Met een tacker wordt het aan elkaar bevestigen van verschillende delen en materialen gemakkelijk gemaakt. Het is dus zeker de moeite waard om de verschillen tussen de apparaten te bestuderen. Maar wat is een tacker? En waar moet je op letten bij de aanschaf van tackers en nagelapparatuur?
Een tacker is in principe een soort nietmachine, maar dan groter en veel krachtiger. Hiermee kun je zwaardere materialen en onderdelen aan elkaar bevestigen. Het verschil tussen een niet- en een tackmachine is dat de eerste de uiteinden van het nietje ombuigt en de laatste dat niet doet. Hou bij een tacker dus rekening met de lengte van de nieten, zodat ze niet aan de achterkant door het materiaal heen komen. Je kunt met een tacker, een nagelapparaat, echter ook nagels gebruiken. Dit zijn een soort spijkers, vaak in T-vorm: T-nagels.
Het enige wat je bij een tacker hoeft te bedienen is de knop om de niet of spijker af te schieten. Bij pneumatische tackers zullen de nieten door middel van luchtdruk uit het apparaat worden geschoten. Deze vorm van tacker is het krachtigst, maar kan dus ook schade aanrichten aan lichtere materialen en heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig. Dit komt in de vorm van olie en het zal de levensduur van je apparaat verlengen. Nadeel: bij een pneumatische tacker is er altijd sprake van een compressor met luchtslang, wat ruimte in beslag neemt.
Zoals bij veel apparaten verschillen de ‘belangrijke aspecten’ van tackers en nagelapparaten per persoon. De een zal de tacker niet zo vaak gebruiken als de ander. Ook maakt het verschil of je de tacker bij zware klussen nodig gaat hebben, of juist bij lichte klussen. Je hebt de keus uit een aantal verschillende mechanismes: elektrisch, pneumatisch, handmatig of tackers met een accu. Bij pneumatische tackers komt dus een compressor kijken, maar deze tackers zijn wel compacter en lichter dan tackers met een accu.
Per fabrikant en model verschillen de basisgegevens van tackers. Hier zijn een paar bekende fabrikanten van zowel tackers als nagelapparatuur:
Hou wanneer je een tacker gaat aanschaffen dus altijd je doel met de tacker in je achterhoofd. Geef niet te veel geld uit aan een tacker die je slechts enkele keren zal gaan gebruiken. Maar ook komen er een aantal accessoires bij kijken, die je van pas kunnen komen. Voor het maken van de juiste keuze, staan hieronder enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden.
Per soort tacker kan er een verschil zitten in het vermogen en daarmee ook de kracht van het apparaat. De pneumatische tacker heeft, dankzij de compressor, een onbeperkt vermogen. Dit is dan ook het krachtigste soort tacker, wat betekent dat het gebruikt kan worden bij de zwaardere klussen met dikkere materialen. Deze soort tacker is door het vermogen zeer geschikt voor in de professionele bouw en minder geschikt voor de thuisklusser. Bij elektrische tackers wordt het vermogen aangeduid in watt, en bij een accu in volt, waarbij geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het apparaat.
Om uiteindelijk tot een mooi afgewerkt eindresultaat te komen, is het belangrijk rekening te houden met de niet- en nagellengte. Je wil natuurlijk voorkomen dat de uiteinden van de nieten en nagels aan de achterkant te zien zijn. Niet alle niet- en nagellengten passen in alle apparaten. Houd dus rekening met de dikte van de materialen die je wil gaan gebruiken, en of deze materialen gemakkelijk beschadigen, bij de aanschaf van een tacker of nagelapparaat. Ook zijn er zogenaamde combi-apparaten, waarbij je zowel nagels als nieten kunt gebruiken.
Wanneer er bij jou thuis kinderen rondlopen, is het belangrijk rekening te houden met de veiligheid van de apparaten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de tackers gemakkelijk door kinderen te gebruiken zijn en er zomaar nieten en nagels kunnen worden afgeschoten. Veiligheid is bij de productie van tackers dan ook van groot belang en er wordt gebruik gemaakt van verschillende veiligheidsmechanismen om ongelukken te voorkomen. Lees de gebruiksaanwijzingen van de tackers om te zien hoe je de tackers veilig kunt gebruiken en opbergen.
Tackers en nagelapparaten zijn zowel online als op een bouwmarkt te koop. Sommige mensen zien liever eerst hun eventuele aankoop in het echt, dan dat ze het direct aanschaffen. Online een tacker aanschaffen kent ook enkele voordelen. Zo kun je via bepaalde websites gemakkelijk verschillende tackers vergelijken en reviews van andere klanten lezen, om te zien of ze aan de verwachtingen voldoen. De prijs van een tacker hangt af van waar je het voor wil gaan gebruiken en varieert van in de 20 euro tot ongeveer 500 euro.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW