Klussen aan je woning kost energie en tijd, maar het kost je vaak ook nog eens behoorlijk wat geld. Vooral de grote ingrepen kunnen een flink kostenplaatje hebben. Wel levert het vaak ook iets op; voldoening, een mooiere woning met een hogere waarde, energiebesparing… Om meerdere redenen kan de investering dus zeker de moeite waard zijn. Maar wat nou als je geen geld hebt en je jouw huis wel heel graag wilt of bijna wel moet renoveren of verbouwen?
Is een renovatie aan je woning echt nodig? Dan kun je er altijd voor kiezen om een lening af te sluiten of om, als je een koopwoning hebt, de hypotheek te verhogen. Daarmee kun je de klussen waarschijnlijk wel financieren. Denk wel echt goed na over dit soort beslissingen; kan een verbouwing nog wel even wachten en kun je een spaarplan maken? Kies daar dan voor. Geld lenen kost altijd geld, omdat je rente betaalt over het leenbedrag.
Er zijn genoeg voordelen van een verbouwing of renovatie te noemen. Zo kan het zijn dat jouw woonplezier, gemoedstoestand of relatie hierdoor dusdanig verbetert dat het de moeite waard kan zijn om te kiezen voor geld lenen voor een verbouwing. Misschien wil je jouw huis verkopen en stijgt de waarde van de woning heel veel door de ingrepen. Of de woning wordt zoveel energiezuiniger door isolatie-ingrepen dat de energiebesparing en de kosten daarvan een lening alsnog interessant maken.
Is een lening voor jou echt een optie? Bereken dan hoeveel je kunt lenen. Dit hangt af van je woonsituatie, inkomen, dienstverband en eventueel openstaande leningen. Zoek goed uit hoeveel geld je voor de ingrepen in, aan en om het huis nodig hebt. Je kunt kiezen tussen het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Bij de laatste krijg je eenmalig een bepaald bedrag, en met een doorlopend krediet kun je vaker dan eens geld lenen. Een persoonlijke lening is handig als je van tevoren al weet hoeveel de verbouwing zal gaan kosten. Weet je nog niet precies hoeveel geld je nodig hebt? Dan kun je beter voor een doorlopend krediet gaan.
Denk wel altijd goed na over de lening. Is er een andere en betere oplossing? Ga daar dan voor, ook al kost die iets meer moeite of tijd. Wil jij grote ingrepen doen om je woning energiezuiniger te maken? Misschien hoef je dan niet eens helemaal zelf te betalen! Sommige gemeentes proberen woningeigenaren met subsidies namelijk te motiveren om hun woning energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen of het aanschaffen van een warmtepomp of zonneboiler. Bij EnergieSubsidiewijzer kun je checken of je subsidie kunt krijgen. Kun jij misschien wel zonder (al te veel) geld uit te geven lekker doen wat je leuk vindt: klussen aan je huis!
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW