We vinden het altijd heel nobel wanneer aspirerende klussers het uiterlijk en de staat van hun woning in eigen hand willen houden. Waarom iets laten doen wanneer je het ook zelf kan?
Daar gaat nog een vraag aan vooraf: kun je het zelf? Voor bepaalde projecten, zoals het aanleggen van een zinken dakbedekking, heb je namelijk wel bepaalde kennis nodig. Om nog maar niet te spreken van vaardigheid! Weet dus waar je aan begint. Zolang je nog nooit met deze materialen hebt gewerkt, is het misschien toch beter om de aanleg van deze belangrijke laag op je dak over te laten aan iemand met de nodige ervaring. Vakmanschap is immers meesterschap, toch?
Of je zelf het nodige kennen en kunnen in huis hebt om jouw eigen dakbedekking van zink aan te leggen, weet je zelf het beste. Maak in ieder geval die afweging voordat je de benodigde gereedschappen en materialen gaat kopen.
Maar nu gaan we eigenlijk voorbij aan het belangrijkste: wat houdt zo’n zinken dak nou eigenlijk precies in? En waarom zou je er wel of juist niet voor willen kiezen? Dat zijn vragen waarop we de antwoorden even onder de loep gaan nemen.
Dat zijn er nogal wat. Het materiaal is namelijk toe te passen op zo’n beetje alle soorten daken. Kortom, je kunt het (laten) leggen op zowel platte als hellende oppervlakken. Je moet een hellingsvlak hebben van minimaal drie graden.
De architecturale mogelijkheden zijn bovendien talrijk, aangezien zink flexibel en plooibaar is en daardoor heel gemakkelijk te bewerken. Dan hebben we het nog niet eens over de duurzaamheid gehad: want zodra jij een zinken dak laat leggen, kan dat wel 125 jaar meegaan! Oké, die zul je natuurlijk lang niet allemaal meemaken, maar de levensduur van je huis zal in ieder geval niet negatief beïnvloed worden door het zink op je dak.
Onderhoud is ook niet heel moeilijk. Je hebt sowieso te maken met een compacte dakconstructie en je houdt veel ruimte over om thermische isolatie aan te brengen en te optimaliseren.
Tot slot help je er ook het milieu mee. Zink is namelijk een volledig natuurlijk materiaal dat voor de volle 100% te recyclen is!
Ja, daar zullen we ook eerlijk over moeten zijn. We hebben het hier namelijk over zink en dat is een metaal. En daarom valt het niet bepaald geluidswerend te noemen. Kies dan ook voor zowel thermische als geluid absorberende isolatie. Nog een klein puntje: dat is lastig aan te brengen wanneer je voor zink kiest. Verder is dit materiaal behoorlijk duur en gevoeliger voor deukjes door onder andere hagelstormen en andere beschadigingen dan de meeste alternatieven. Dakpannen en leien zijn tot slot veel gemakkelijker om te plaatsen of vervangen dan een zinken dak oppervlak.
Dus voordat je bepaalt of je zink laat aanbrengen in plaats van het zelf te gaan doen, is het belangrijk dat je alle voors en tegens afweegt.
Succes met het doorhakken van deze knoop!
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW