De woningmarkt wordt jaar na jaar problematischer. Steeds meer mensen hebben problemen om een woning te vinden die past bij hun wensen en eisen, en ook nog eens betaalbaar is. Zeker nu nieuwbouw de afgelopen jaren sterk gehinderd is door de stikstofcrisis, loopt het aantal beschikbare woningen snel terug. Een groeiende aantal mensen heeft hierdoor interesse in zelf een woning bouwen. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hieronder lees je de vijf belangrijkste stappen voor zelfbouw.
Wil je je droomwoning realiseren, dan kost dat natuurlijk geld. Onder andere voor de grond, de architect, de materialen en het arbeidsloon van de bouwprofessionals. Je budget bepaalt welke mogelijkheden je hebt. Bereken daarom allereerst goed je maximale hypotheek (en hoeveel je er aan uit wil geven). Daarbij komt nog eens dat je dat geld al nodig hebt voordat je in de woning kunt trekken. Het hele proces van zelf een woning bouwen neemt behoorlijk wat tijd in beslag, en al die tijd zul je ook zelf ergens moeten wonen.
Heb je al een koopwoning, maar verkoop je die pas zodra je in je nieuwe woning kunt? Dan moet je waarschijnlijk een overbruggingshypotheek afsluiten. Omdat banken wat meer risico lopen is de rente hiervan hoger dan van andere hypotheekvormen. Dit komt door de opslag bovenop de reguliere hypotheekrente. Zodra je echter je oude woning hebt verkocht en de hypotheekschuld hebt afgelost, vervalt de extra renteopslag.
Jouw droomwoning zal natuurlijk ergens gebouwd moeten gaan worden. Mogelijk heb je zelf al een stuk land, of heb je dat geërfd? Check dan of het bestemmingsplan wel woongebied is, en regel een bouwvergunning. Heb je geen grond, dan kun je een zelfbouwkavel kopen. Dit is een stuk grond waarop je een zelf ontworpen woning mag (laten) bouwen. Heb je al een idee over waar je wil gaan wonen, check dan bij de gemeente of een kavelaanbieder of er plannen zijn voor de verkoop van dergelijke zelfbouwkavels.
Is de financiering rond, en heb je een kavel? Dan kun je erover na gaan denken hoe je toekomstige woning eruit moet komen te zien. Zet al je wensen en eisen op papier, en geef aan welke je het belangrijkst vindt. Nu je ongeveer weet wat je wil, en wat er financieel mogelijk is, kun je naar een architect stappen.
Online kun je gemakkelijk en snel architectenbureaus vinden, en voorbeelden van eerdere projecten bekijken. Heb je een zelfbouwkavel van de gemeente gekocht? Zij maken vaak al een voorselectie van bureaus, bijvoorbeeld op basis van schetsen. Dit is erg praktisch omdat je niet zelf op zoek hoeft naar een architectenbureau en gelijk inspiratie kunt opdoen.
Nu alle voorbereidende stappen zijn gezet, wordt het dan toch eindelijk tijd voor de daadwerkelijk bouw. Hiervoor zul je in de meeste gevallen een aannemer moeten inhuren. Tip: vraag het architectenbureau of zij bepaalde aannemers aanbevelen. Vraag sowieso bij meerdere aannemers een offerte op om de prijs, de voorwaarden en de werkzaamheden goed te kunnen vergelijken. Kijk of aannemers zijn aangesloten bij bijvoorbeeld BouwGarant, SWK of Woningborg, en laat altijd afbouwgarantie in de offertes opnemen.
Zorg ervoor dat je nauw betrokken blijft tijdens de bouw. En dat de architect en de aannemer regelmatig met elkaar communiceren over de voortgang. Zelf bouwen vraagt veel tijd en energie, maar je krijgt er wel je droomwoning voor in de plaats!
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW