Een zandbak, iets wat zowel een kind als de ouders een groot plezier kan geven. De keuze is tussen twee opties bij het aanleggen van een houten zandbak, zelf een zandbak maken of een kant en klare oplossing. Bij de eerste optie kun je zelf precies de afmetingen kiezen die passen in je tuin.
In dit blog geven we je een aantal tips die kunnen helpen bij het zelf maken en plaatsen van een zandbak.
Het is niet slim om de zandbak altijd vol in de zon te laten staan, bij voorkeur is een plek die soms in de zon staat en soms in de schaduw. Een donkere hoek is vaak vochtig wat niet optimaal is voor een zandbak. Een pad van bijvoorbeeld schokabsorberend rubberen valtegels is perfect voor een zandbak, omdat er vaak enthousiast wordt gerend rondom een zandbak.
Veel mensen willen alleen een zandbak voor jongere kinderen, daarom is deze zandbak vaak tijdelijk. Het kiezen van de afmetingen is vaak vooral afhankelijk van de vrije ruimte in de tuin. Naar eigen invulling kan de zandbak hoog of laag worden geplaatst, indien je een hoge zandbak wilt is het van belang dat je meer planken boven elkaar plaatst. Heel logisch natuurlijk. Wij adviseren een zandbak van minimaal 100 bij 100 cm. Zo kinderen 2 kinderen er goed in zitten en meespelen, iets groter is natuurlijk nog mooier.
Wees een echte mol, graaf de plek van de toekomstige zandbak uit. Begin met vier paaltjes met een touwtje ertussen. Steek de randen af met een spade en graaf het vierkant ertussen uit, tot een diepte van ongeveer 20 cm.
Maak de ondergrond goed vlak en verwijder wortels en stenen met een schop. Het ant-worteldoek plaats je daarna in het gegraven gat. Een worteldoek plaatsen we omdat het wel regenwater laat doorsijpelen maar onkruid en wortels niet de kans geeft om de zandbak in te groeien.
Zaag de zijplanken op de gewenste lengte en monteer de wanden van de zandbak tegen de 6x6x150 cm piketpaaltjes in de hoeken. De gaten voor de schroeven kun je beter voor boren, om zo splijten te voorkomen. Zorg ervoor dat de planken goed zijn afgewerkt en schroef de planken aan de palen vast.
Kies bijvoorbeeld 2x20 mm planken of de iets dikkere steigerplanken met kopmaat 30x200 mm. Kies altijd voor glad geschaafd hout. Neem een kijkje in de webshop van Gadero Tuinhout voor heel veel mogelijkheden aan tuinplanken en steigerplanken. Gebruik minimaal 5x50 mm verzinkte of RVS schroeven, bijvoorbeeld van het A-merk Wovar.
Het is zeker aan te raden een deksel te maken voor de zandbak, zo kun je de zandbak goed afsluiten voor mogelijke honden, katten en ander tuinvuil. Bevestig de deksel met tuinplanken haaks op dezelfde planken van de kanten, zorg voor 1 cm ventilatie ruimte. Een dun plankje langs twee kanten kan voor deze ventilatie ruimte zorgen. Bij een grote zandbak is het slim om bijvoorbeeld de deksel in tweeën te delen, zo wordt het lichter om de deksel eraf te halen en te plaatsen.
Staat de zandbak in de zon? Overweeg dan een afdakje te maken of plaats een zonnedoek over de zandbak. Een afdakje kunt u ook eenvoudig maken door de 4 hoekpalen te vervangen voor 88x88 mm dikte geimpregneerd palen van circa 240 cm lang die 100 cm de grond in gaan. U hoeft niet per se een waterdicht dak te maken, het gaat om uv-bescherming. Een houten dak van potdekselplanken volstaat meestal ook.
Met bijvoorbeeld beschermende beits kun je het hout nog afwerken, hiermee blijft de zandbak langer mooi en heeft het een langere levensduur.
Het speelzand kan worden geplaatst in de zandbak. Speelzand is fijn en zeer geschikt voor zandbakken. Bijvoorbeeld bij afmetingen van 1,5 m bij 1,5 m zijn 12 ‘normale’ zakken van 25 kg genoeg. In verband met hygiëne is het slim af en toe het zand te vervangen. Speelzand vindt u ook in de webwinkel van Gadero overigens.
Ook mogelijk: van een oude tractorband een zandbak maken of een traditionele kunststof schelp kopen bij de speelgoedwinkel, deze laatstegenoemde zandbakken zijn wel kwetsbaar. Heeft u ook handige tips? Deel ze met onze lezers.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW