Home Tuin Gladde vlonder? Zo voorkom je een glad terras!

Gladde vlonder? Zo voorkom je een glad terras!

Een veel voorkomend probleem zijn houten terrassen en vlonders die spekglad worden. Hoe voorkom ik gladheid op mijn terras? Dat leggen wij graag uit.

DELEN

Het is een veel voorkomend probleem. Mensen leggen een houten terras aan in de tuin en vervolgens wordt het al snel glad. Vlonders hebben nou eenmaal de eigenschappen op glibberig te worden. Maar dat kan eigenlijk heel makkelijk voorkomen worden. Met weinig moeite zorgt u er al voor om een gripvaste vlonder te creëren.

De oorzaak

Belangrijk is, om eerst een blik te werken op de oorzaak van gladheid op het terras. Wat men namelijk niet vaak beseft is dat de oorzaak van dit probleem algen zijn. Algen hechten zich door vocht en troep aan het terras. Omdat een terras een plat oppervlakte heeft, blijft er vaak wat water op liggen en hier komen natuurlijke restjes in te zitten zoals stof en bladeren. Een perfecte omgeving voor algen om zich te ontwikkelen en gladheid te veroorzaken.

Onderhouden

Om dit tegen te gaan dient u simpel weg regelmatig kort even schoon te maken ter onderhoud. Dit kunt u het beste doen met een harde bezem ongeveer wekelijks. Dit is vooral belangrijk in de herfst, wanneer er veel bladeren van de bomen komen vallen en er veel nattigheid op het terras terecht komt. Een stevige bezem beurt is zo gepiept en voorkomt algvorming op uw mooie terras.

Houtkeuze

De meeste terrassen worden gemaakt van hardhout zoals Bankirai of Itauba. Echter kan het zijn dat u een terras heeft van zachthout. Dit hout neemt meer vuil op en is daardoor gevoeliger voor algen. Dit betekent dan ook dat het sneller glad wordt en beter schoon moet worden gehouden. Voorbeelden van houtsoorten die relatief zacht zijn en worden gebruikt als vlonders zijn Lariks, Grenen en bijvoorbeeld Vuren.

Beits of olie

Een zeer makkelijke manier om gladheid te voorkomen is een goede behandeling van uw vlonder. Dit doet u met een olie of met een beits. U kunt er zelf voor kiezen om voor een gekleurde behandeling te gaan of een kleurloze. Wij adviseren altijd om een goede hardhout olie te gebruiken op uw terras. Dit behoudt namelijk de kleur van het hout en zorgt er voor dat vocht gereguleerd wordt en algen minder goed kunnen hechten. Ook na behandeling is het nog wel belangrijk om regelmatig de vlonder te vegen met een harde bezem. Ook veel informatie over dit onderwerp is te vinden op deze blog over hardhoutbeits 

Nat betekent niet glad

Wat ook erg handig is om te weten, is dat water niet altijd gladheid betekent. Veel mensen denken namelijk van wel. Echter heeft een natte vlonder juist meer grip dan een droge vlonder. Zolang u uw vlonder vaak genoeg schoonveegt, is water dus helemaal geen probleem! Maakt u zich dus geen zorgen over de vlonder wanneer het heeft geregend. Zoals bij veel klussen geldt: onderhoud is key. Nog meer tips op dit gebied? Laat gerust een reactie achter!

Summary
Gladde vlonder? Zo voorkom je een glad terras!
Article Name
Gladde vlonder? Zo voorkom je een glad terras!
Description
Een veel voorkomend probleem zijn houten terrassen en vlonders die spekglad worden. Hoe voorkom ik gladheid op mijn terras? Dat leggen wij graag uit.
Author
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]