De keuken behoort tot een van de belangrijkste ruimtes in huis. Je staat dagelijks in de keuken om de lekkerste maaltijden te bereiden, een snack klaar te maken of om even wat drinken te pakken. Daarmee is de keuken ook direct de meest bezochte ruimte in huis.
Door het intensieve gebruik is een goed onderhoud essentieel. Vooral het keukenblad heeft veel te verduren. Om de waarde en de levensduur van een keuken te behouden, is het belangrijk om deze regelmatig en, belangrijker nog, op de juiste manier te onderhouden. Er is een grote verscheidenheid aan materialen voor keukenbladen. Deze komen ook allemaal met hun eigen onderhoudsvoorschriften. Wij zetten hieronder een aantal algemene tips op een rijtje. Daarnaast geven we per materiaal een aantal tips om deze goed te onderhouden.
Wil jij je keukenblad weer laten stralen? Dan is het belangrijk om in elk geval de volgende onderhoudsadviezen in acht te nemen:
Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor hoogglans in de keuken. Deze keukens passen perfect bij de hedendaagse woontrends. Bovendien straalt het luxe uit! Maar vraagt een hoogglans keukenblad ook om ander onderhoud?
Allereerst is het belangrijk om zo voorzichtig mogelijk met glanzende oppervlakken om te gaan. Op een glanzende oppervlak zie je veel sneller beschadigingen dan op matte ondergronden. Gebruik daarom nooit een spons of een ruw doekje, deze kunnen eenvoudig krassen achterlaten op het werkblad.
Geniet jij van een hoogglanzend houten keukenblad? Pas dan vooral op met warmte. Zet nooit warme pannen of schalen onbeschermd op het werkblad. Het keukenblad kan te maken krijgen met (kleur)veranderingen van het oppervlak als deze wordt blootgesteld aan hitte. Maak daarom altijd gebruik van onderzetters!
Granieten keukenbladen worden altijd eerst geïmpregneerd. Hierdoor beschikken ze over een uitermate goede bescherming. Door het keukenblad regelmatig met een zacht doekje te reinigen, kan je deze eenvoudig mooi houden. Tevens wordt aangeraden om het keukenblad regelmatig met groene zeep te wassen, dit herstelt het al bestaande beschermlaagje. Zo blijft jouw granieten keukenblad langer mooi.
Een natuurstenen keukenblad is eenvoudig schoon te houden. Dit doe je door middel van milde reinigingsmiddelen en een zacht doekje. Bij een natuurstenen keukenblad wordt aangeraden om deze eenmaal in het kwartaal of half jaar in de wax te zetten. Zo blijft het beschermlaagje optimaal en geniet je van een langere levensduur.
Beschik jij over een composiet keukenblad? Dan hebben we goed nieuws! Composiet is een heel sterk materiaal en kan daardoor veel verdragen. Wanneer er sprake is van hardnekkige vervuiling, mag je deze met een goed schuurmiddel en harde spons schoonmaken. Voor milde vervuiling is de gebruikelijke zachte reiniging natuurlijk aan te raden.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW