Klus je niet iedere dag, dan laat je zoiets natuurlijk graag aan een professional over. Maar wij willen bewijzen dat je deze klus ook heel goed zelf kunt klaren!
Hoe mooi en praktisch jouw zolder ook is, soms ontbreekt er gewoon iets. Een lamp heb je er misschien wel hangen, maar dat geeft niet hetzelfde effect als natuurlijk licht. Zeker wanneer hier mensen komen logeren profiteer je graag van het zonlicht dat hier binnen kan vallen, plus wat welkome ventilatie. Kortom, heeft jouw zolder nog geen dakraam? Dan is het hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Dit doe je van binnenuit. Hieronder beschrijven we de stappen voor een dakraam met een tuimelfunctie, dat ook wel een kiepraam of gordingenkap wordt genoemd. Een dergelijk model is perfect voor daken met een normale hellingshoek, die zich tussen de 15º en 90º begeeft.
Veiligheid is het grootste goed bij een dergelijke klus. Eigenlijk geldt dat natuurlijk voor ieder karwei, maar als je op zo’n grote hoogte werkt, moet je extra uitkijken. Voornamelijk voor de omgeving, want bij het verwijderen van de nodige dakpannen kan er natuurlijk altijd eentje per ongeluk naar beneden vallen. Zet de ruimte direct onder je werkplek dan ook voldoende af.
Maar daarvoor is er nog iets waar je naar moet kijken. Namelijk of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakraam. an de achterzijde van je woning is dat meestal niet nodig, aan de voorkant meestal wel. Dus vraag tijdig aan het juiste loket bij jouw gemeente of speciale toestemming is vereist om überhaupt aan dit project te mogen beginnen.
Voor het plaatsen van een zogeheten sporenkap of een kap met zelfdragende dakplaten heb je echt een vakman of -vrouw nodig, aangezien er hiervoor specifieke aanpassingen aan je dak moeten worden verricht. Dat is bij een gordingenkap niet vereist. Belangrijk is dat het raam nabij de 10% moet beslaan van het oppervlak van de kamer, gemeten in m².
Bepaal de positie van het dakraam uit door een plek te kiezen die zich op 90 cm boven de vloer bevindt. Zo weet je zeker dat je er staand én zittend door kunt kijken. Liever bevindt zich een verwarming eronder, zodat je geen last hebt van condensatie op het glas.
Het dakraam komt meestal in het midden van twee gordingbalken te zitten. Meet de ruimte die ertussen zit op en zaag twee balken op die maat. Deze worden raveelbalken. Onderschat het belang van gordingbalken niet en ondersteun ze zodra je hierin gaat zagen! Deze moet dan ook ondersteund worden.
Tegen de plaatsen af waar je de gordingbalk moet doorzagen en gebruik een handzaag om dit karwei uit te voeren. Gebruik een koevoet om het doorgezaagde gedeelte los te wrikken. Ruim binnen de contouren van het dakraam zaag je een werkmansgat in het dakbeschot van 50 bij 50 cm. Verwijder de nodige dakpannen, zodat je het volledige oppervlak van het dakraam uit kunt zagen. Boor in het dakbeschot gaten op de hoekpunten van de contouren. Check voor de zekerheid of je voldoende dakpannen hebt verwijderd voordat je de opening volledig uit zaagt en haal eventueel isolatiemateriaal weg.
Tussen de gordingen met balkdragers komen nu de raveelbalken te zitten. Maak met behulp van een handzaag een sleuf tussen het dakbeschot en de gording die je hebt doorgezaagd in. Hier komt de balkdrager straks tussen. Haal voldoende hout weg uit de raveelbalken en zet zet ze tegen het dakbeschot aan. Bevestig de balkdragers met behulp van ankernagels. Maak de omlijsting van het raam compleet met twee balken aan de boven- en onderkant van het raam met behulp van lange schroeven. Het dakbeschot maak je vast aan de raveelbalken vanaf de buitenkant, zodat de tijdelijke ondersteuning veilig verwijderd kan worden.
Verwijder de ruit uit het frame en druk de pennen in die zich aan de binnenkant van het scharnier bevinden. Schuif het kozijn door de opening die je in het dak hebt gemaakt en gebruik de meegeleverde bevestigingsbeugels om het geheel vast te zetten. Breng eerst het onderste gootstuk aan en vervolgens die aan weerszijden en de bovenkant.
Leg de verwijderde dakpannen terug waar nu weer plaats voor is en maak de binnenste paar eventueel op maat met een haakse slijper. Plaats de ruit terug en controleer of de scharnieren naar behoren functioneren.
Gebruik een 3 mm boor om de schroefgaten voor te boren en een verzinkboor om deze te verruimen. Zodra de schroeven vastzitten plamuur je de gemaakte gaten en verzegel je de naden met acrylkit. Vervolgens schuur je het kozijn en breng je er een laag grondverf op aan. Zodra dat droog is, gebruik je een lichte korrel om de kozijndelen opnieuw op te schuren en in de kleur van jouw voorkeur te lakken.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW