We zie het steeds vaker in de stad. Dakbedekkingen met gras, sedum of zelfs een hele moestuin. Steeds meer mensen volgen een opleiding tot imker en de honingbij dreigt inmiddels zelfs de wilde bij te verslaan. Moeten we nu allemaal een daktuin aanleggen? Of is een groen dak helemaal niet zinvol? En is elk dak geschikt voor beplanting?
Een groen dak kan de levensduur van je dakbedekking aanzienlijk verlengen. Gemiddeld gaat de bitumen dakbedekking van een plat dak zo’n 25 jaar mee. De grootste vijand voor bitumen is de zon. Door je platte dak te bedekken met sedum, wordt het onderliggende bitumen dak niet langer blootgesteld aan opwarming en UV straling door de zon. Beplanting kan de levensduur van je dak verdubbelen. Maar is de ondergrond voor je sedum niet goed aangelegd, dan kun je juist problemen krijgen met de afwatering en worteldoorgroei. Een vakman kan je informeren over de juiste ondergrond. Een ander voordeel is de betere geluidsisolatie. Groene daken isoleren geluid veel beter dan daken zonder begroeiing. Maar heb je bijvoorbeeld een lichtkoepel op je dak? Dan vermindert dit de isolatie juist. Een ander pluspunt is de verhoogde brandwerendheid van je dak. Is je dak eenmaal aangelegd? Dan heb je aan een sedum dakbedekking weinig onderhoud. Gewoon jaarlijks eventjes de afvoer controleren op plantenresten en af en toe onkruid verwijderen volstaat.
De kosten voor het aanleggen van een groen dak zijn hoger dan een traditioneel dak. Maar bij een verdubbeling van de levensduur van je dak, kan deze investering je op termijn geld besparen. Bovendien zijn er in veel gemeenten subsidies verkrijgbaar voor de aanleg van je groene dak. Die extra investering haal je er dan met gemak weer uit. Veel gemeenten stellen wel als voorwaarde dat jouw nieuwe groene dakbedekking wordt aangelegd door een erkend bedrijf. Wil je liever zelf aan de slag? Denk dan goed aan de juiste materialen. Op internet zijn diverse doe-het-zelf groen dak systemen te vinden. En vergeet ook de juiste werkschoenen niet. De juiste werkschoen beschikt over een speciale veiligheidszool en biedt bescherming tegen water. Dat laatste is vooral handig aangezien de sedum matten de eerste 2 weken flink wat water nodig hebben.
Belangrijk is, voordat je enthousiast begint, te controleren of jouw dak het extra gewicht kan dragen. Hier voor kun je bijvoorbeeld een dakscan laten uitvoeren. Hoeveel extra gewicht jouw groene dak met zich meebrengt, hangt af van je keuze. Een daktuin weegt vele kilo’s meer dan een begroeiing met sedum. Ook is niet elke dakbedekking geschikt als ondergrond. Daken met golfplaten, dakpannen of zinken daken, zijn helaas ongeschikt. Heb je grind op je dak liggen? Dan dient dit eerst verwijderd te worden. Groene dakbedekking aanleggen op een schuin dak kan, maar maximaal tot een helling van 45 graden. En denk ook aan eventuele vergunningen. Voor het aanleggen van een uitgebreide daktuin is een vergunning vereist. Kies je voor sedum, dan hoeft dit meestal niet. Een goede controle van al deze punten voorkomt dat je een hoop geld verspilt.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW