Het leggen van een laminaatvloer is populair en is een klus die je veel geld kan besparen wanneer je het zelf doet. Daarnaast een mooie vloeroplossing voor in elke kamer. Deze eenvoudig te volgen stappen laten u zien hoe u gemakkelijk uw eigen laminaatvloer kan leggen, hoe u het laminaat snijdt om in hoeken te passen en eenvoudige tips voor een mooi en strak resultaat.
Voordat u begint met het leggen van het laminaat, moet u ervoor zorgen dat de vloer goed vrij is van vuil of puin. Het kleinste stukje rotzooi kan de hele vloer verpesten, doordat een klein bobbeltje al goed te merken is.
Na het reinigen van de vloer, rolt u de onderlaag uit waar waar u de laminaat vloer op gaat leggen. Maak de ondervloer passend. De onderlaag biedt extra demping en helpt om geluid te absorberen. Verschillen in ondervloeren voor uw laminaat leest u hier.
Leg de eerste laminaat plank neer. Plaats een tussen stukje tussen deze plank en de muur om te zorgen voor een ruimte van 10 mm. Klik de volgende plank op zijn plaats en plaats hier weer een stukje tussen de plank en de muur van 10mm. Herhaal dit totdat de eerste rij voltooid is.
Stap 4. Een laminaatplank inkorten
U moet een plank in tweeën snijden om te beginnen met het leggen van de tweede rij, om te zorgen dat de groeven in de planken niet zijn uitgelijnd en op dezelfde plekken uitkomen. Meet en markeer u een willekeuring punt op de plank(om te zorgen voor een verschillende uitlijning van de planken en voor het voorkomen van een patroon in het eindresultaat). Teken een rechte lijn over het bord met het winkelhaak(zoals op de foto). Plaats het in de laminaatsnijder. Voor de verschillende mogelijkheden van het inkorten van uw laminaatplanken, kunt u dit artikel lezen.
Start de tweede rij planken met een onvolledige plank. Om het gemakkelijker te maken om de tweede rij te leggen en in te klikken, klikt u de verschillende planken die in de 2e rij horen aan elkaar voordat je ze op hun plaats legt en in de zijkant van de eerste rij planken klikt.
Terwijl u de laminaatplanken legt, ziet u mogelijk een kleine opening tussen de planken. LET HIER GOED OP! Indien nodig, gebruikt u een hamer en het aanslagblokje om ze zachtjes op hun plaats te tikken. Wees hier voorzichtig mee. Het slagblok verdeelt de kracht van de hamer gelijkmatig en helpt beschadigingen van de laminaatplanken te voorkomen.
Ga door met het leggen van meer rijen laminaatplanken. Zorg ervoor dat de planken goed in elkaar zijn geklikt en dat de platen aan het einde van de rijen niet dezelfde lengte hebben. Het mooiste is, wanneer er bij het eindresultaat ook geen patroon te zien is.
TIP: Als het gaat om de lengte van de planken, bedenk dan dat het beter lijkt als de planken niet dezelfde lengte hebben. Anders ziet u een patroon in de vloer, dat is niet mooi. Zorg er in plaats daarvan voor dat alle stukjes verschillende lengtes hebben om een aantrekkelijker en natuurlijk patroon te vormen.
Om een plank in een hoek te snijden, leg je de plank tegen de hoek. Markeer waar de plank de muur raakt en voeg 10 mm toe voor de opening. Dit wordt de breedte van de snede. Verplaats de plank langs de zijkant van de muur en markeer op de zelfde manier weer de lengte van de snede. Gebruik een winkelhaak of zwaaihaak om het uit te snijden gebied te markeren.
Voor het zagen van hoekjes etc. raden wij aan om een reciprozaagmachine met laminaat zaagbladen te gebruiken(zie foto).
Dit zaagblad is fijner en verminderd eventuele versnipering en/of splijten van uw laminaatplanken.
Lees hier een artikel om goed om te gaan met het leggen van laminaat met een schuinemuur.
Wanneer u de planken in de lengte, in plaats van in de breedte snijdt. Dit komt voor wanneer er geen volledige laminaatplank meer past aan het eind van de kamer. Meet u de afstand tussen de laatste plank en de muur en trekt u daar 10 mm vanaf om rekening te houden met de gewenste 10mm ruimte. Meet de lengte van de plank(vaak rond de 19cm), neem hierbij de 10mm ruimte ook mee. Markeer dit punt op de plank. Gebruik een waterpas of een winkelhaak om dat gebied te markeren dat moet worden ingesneden.
Ga altijd veilig aan het werk, een ongeluk zit een klein hoekje. Maak de plank bijvoorbeeld goed vast aan de zaagtafel waarop u uw planken zaagt. Gebruik een cirkelzaag(eventueel een reciprozaag) om de plank te zagen. Leg daarna de snijplank op zijn plaats.
Deze stap is om te beginnen met de plank die naast de buizen wordt geplaatst. Meet de afstand tussen de muur en de zijkanten van de buizen. Neem deze meting en leg de plank langs de plek; dit is het kleine stuk dat uiteindelijk achter de buizen terechtkomt. Meet vervolgens de afstand van de laatste plank vóór de pijpen tot de zijkanten van de pijp en markeer dit op het kleine stuk. Dit zijn de markeringen die u gaat gebruiken om de gaten voor de leidingen te zagen.
Gebruik een decoupeerzaag om de gaten te zagen waar uw leiding komen te zitten. Een vuist regel hiervoor is om een gat met een diameter van 16 mm groter dan de buis zelf te boren of te zagen. Op deze manier kan het laminaat nog uitzetten, zonder dat er problemen met uw leidingen ontstaan.
Helaas is er geen klik verbinding tussen het korte en het lange stuk omdat deze gezaagd zijn. Als u denkt dat het gat rond de pijp te groot is of niet netjes genoeg, kun je het vullen met kit om het mooi dicht te maken.
Ga door met het leggen van de rijen met planken totdat de klus is geklaard. Raadpleeg de vorige stappen om planken te zagen/knippen en/of vast te zetten.
Wanneer u laminaat in de winkel uitzoekt, doe dit dan met natuurlijk daglicht. De kleur komt dan op het best op u over. Op deze manier zult u uw laminaatvloer ook het meest zien, wanneer het daadwerkelijk in uw huis ligt.
Alle laminaatvloeren hebben een hardboardkern. Alle hout, inclusief HDF, is poreus op microscopisch niveau, hoewel het er behoorlijk solide uit kan zien. Deze kleine openingen in de laminaat planken laten lucht in de kern toe. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat planken zullen opzetten; hoe minder vochtig de lucht, hoe groter de kans dat de planken krimpen. Hoewel deze zwelling of krimp erg klein kan zijn, kan het net voldoende zijn om uw net gelegde vloer helemaal te verpesten. Door bijvoorbeeld knellingen bij de muren waardoor er bollingen ontstaan.
Door de planken te laten acclimatiseren in de kamer kunnen de planken zich aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Eenmaal geacclimatiseerd, zullen de planken minder gaan krimpen en of uitzetten. Daarom is de acclimatisering zo belangrijk is voordat u uw laminaatvloer gaat leggen. Als u het juiste acclimatisatieproces overslaat, wordt uw is er een groot risico dat er bolling ontstaan.
De vuist regel zegt; 15% meer vierkante meter dan de totale oppervlakte. U zult de eerste zijn die geen foutje maakt tijdens het leggen van het laminaat, tijdens een dag laminaat leggen sluipt een klein rekenfoutje of verkeerde zaagsnede er zo in. Zorg dus voor genoeg voorraad laminaat voor u begint. Dit scheelt een extra ritje naar de bouwmarkt wanneer u lekker in de laminaat leg flow zit. Daarnaast kunt u met de bon en een dichte verpakking altijd uw laminaat terug brengen.
Het kan altijd zo zijn dat een plank op wat voor een reden dan ook beschadigd, als uw planken dan niet meer verkocht worden zit u met een probleem. Ons advies is dan ook om altijd een paar extra laminaatplanken over te laten voor het geval dat.
Door het gebruik van een hoekijzer kunt u de uw laminaatvloer altijd nog iets verplaatsen of vast tikken ook al kunt u niet meer bij de zijkanten van de vloer.
6. Begin altijd met zagen waar het plastic klik systeem zit
Op deze manier zaag je deze ook direct op het juist formaat en blijft deze zitten. Wanneer je eindigt aan deze kant zul je met je reciprozaag of cirkelzaag dit plastic bevestigingsstripje weg schieten en wellicht kwijt raken.
Gereedschap
Cirkelzaag
Decoupeerzaag (inclusief laminaat zaagblad)
Oordberscherming
Hamer
Potlood
Winkelhaak
Zwaaihaak
Waterpas
Rolmaat
Veiligheidsbril
Knie-beschermers (optioneel)
Stofmasker (optioneel)
Materialen
Ondervloer
Laminaat
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW