Home Gereedschap Welke zaagmachine heb ik voor welke klus nodig?

Welke zaagmachine heb ik voor welke klus nodig?

DELEN

Decoupeerzaag, reciprozaag, cirkelzaag en multizaag, we bespreken ze allemaal in dit artikel.

In dit artikel behandelen we vier verschillende zaagmachines. Hierbij vertellen we waar ze goed in zijn en voor welke klussen ze geschikt zijn.

Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag kan gemakkelijk zowel in rechte lijnen als in bochten zagen, dit kan beiden erg nauwkeurig. Dit komt vooral omdat decoupeerzagen kunnen worden voorzien van veel verschillende zaagbladen, deze zaagbladen kunnen dan weer afgestemd worden op het doel van de klus. Een decoupeermachine is dan ook ons advies wanneer je veel verschillend werk gaat uitvoeren met de machine! Materialen die geschikt zijn om te zagen met een decoupeerzaagmachine (mits, het juiste zaagje wordt gebruikt) zijn: tegels, hout, plastic, gipsplaten en laminaat. Lees hier ook een interessant artikel over waar je op moet letten bij het kopen van een decoupeerzaag.

Decoupeerzaag

Reciprozaag

De reciprozaag is erg goed voor bijvoorbeeld sloopwerken of andere grove zaag klussen. Een reciprozaag is vaak robuust en je kan er niet de meest mooie zaagsnedes mee maken, maar de snelheid en handzaamheid van de machine maken voor robuuste klussen veel goed. Je kunt met verschillende zaagbladen veel verschillende materialen zagen. Over het algemeen zijn de machines het meest geschikt voor hout of metaal.

reciprozaag

Cirkelzaag

De cirkelzaag is een zaagmachine die gespecialiseerd is in rechte lijnen zagen. Hier blinkt de cirkelzaag in alle testen in uit, het is gemakkelijk om met deze machine lange stukken te zagen en ook dik materiaal is vaak geen probleem. Over het algemeen wordt een cirkelzaag gebruikt om hout te zagen, maar wanneer je speciale zaagbladen erbij hebt kan je ook in andere materialen zagen. Het is overigens niet aan te raden om een cirkelzaag veel te gebruiken voor ander materiaal dan hout. Kijk dan even naar een van de andere machines.

cirkelzaag

Multizaag

Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden is dit een machine die voor heel veel verschillende klussen gebruikt kan worden. Naast dat deze multizaag zowel voor veel verschillende klussen gebruikt kan worden, zijn verschillende materialen ook geen probleem voor deze zaagmachine. Dit is vooral het belangrijkste kenmerk van een multizaag, zo kan je met een zaag verschillende materialen zagen. Van laminaat tot tegels en van aluminium tot PVC, een multizaag kan het aan. Erg handig wanneer je veel verschillende materialen achter elkaar moet zagen.

multizaag

Kortom, op het moment dat je hout of plastic met veel verschillende vormen moet zagen, ga je voor de decoupeerzaag. Als je veel rechte lijnen zaagt, is de cirkelzaag wat voor je. Een reciprozaag is de beste keus bij veel grof werk en als laatst; de multizaag is wanneer je veel verschillende materialen moet zagen.

[Totaal: 3    Gemiddelde: 2.3/5]