Home Klussen in huis Stinkende vaatwasser? Zo los je dat op!

Stinkende vaatwasser? Zo los je dat op!

DELEN

Wist je dat enorm veel Nederlanders klagen over stankoverlast door hun vaatwasser? Grote kans dat jij hier ook mee te maken krijgt en daarom dit artikel bent gaan lezen. Een stinkende vaatwasser is niet alleen zeer onprettig voor het woongenot, maar kan ook nog eens een voorbode zijn voor mechanische problemen. Je wilt daarom direct de kern van het probleem aanpakken en van de stank afkomen. Maar hoe pak je dit aan? Wij zetten een aantal oplossingen voor jou op een rijtje.

Boenen, boenen en nog eens boenen

Bij een stinkende vaatwasser is hardnekkig vuil vaak de grootste oorzaak. Daarom is het belangrijk om de gehele vaatwasser van binnen naar buiten schoon te maken. Vaak maken we de vaatwasser wel schoon, maar doen dit met de zogenaamde ‘Franse slag’. Even snel met een doekje erdoorheen en op een lang programma zetten en de machine wast zichzelf. Helaas is dit vaak niet het geval en zal je dieper in het probleem moeten duiken. Of beter gezegd: dieper in de vaatwasser. Denk hierbij niet alleen aan het zichtbare vuil, maar ook in het vuil dat zich verstopt.

Haal de afvoerfilter leeg

Iedere vaatwasser beschikt over een afvoerfilter. Dit is een putje dat etensresten en andere viezigheid opvangt. Natuurlijk moet je deze filter wel regelmatig schoonmaken, anders kan deze verstopt raken en de werking van de vaatwasser verminderen. Bovendien gaat dit vuil uiteindelijk stinken. De afvoerfilter is te herkennen aan zijn cilinderachtige vorm die meestal onder het onderste rek van de vaatwasser is gevestigd. Deze kan je er gemakkelijk met de hand uitdraaien. Gebruik een borstel om het meest hardnekkige vuil eraf te boenen.

Vergeet de rubberen deeltjes niet

Als je toch bezig bent, kan je direct de rubberen deeltjes van de vaatwasser aanpakken. Haal eerst alle rekken uit de vaatwasser en maak deze tevens goed schoon met warm water en een harde borstel. Gebruik vervolgens een doekje om alle rubberen randjes in de vaatwasser te reinigen. Deze schoonmaakklus wordt meestal vergeten dus de kans is groot dat je veel hardnekkig vuil tegenkomt. Wees wel voorzichtig tijdens het afnemen van de rubberen deeltjes. Je wilt ze immers niet beschadigen.

Ben je klaar met het reinigen van de vaatwasser? Plaats dan een koffiekopje vol azijn (de beste geurverwijderaar ooit) in de vaatwasser en laat deze op een lange cyclus draaien. In 90% van de gevallen is de vervelende lucht nu verdwenen. Ondervind je nog steeds stank bij de vaatwasser? Schakel dan een professional in om de afvoer en slangen goed na te kijken. Zo weet je precies waar het probleem zit en kan je deze direct bij de kern aanpakken.

[Totaal: 2    Gemiddelde: 3/5]