Een afzuigkap voert in veel gevallen de lucht, welke wordt opgezogen, af via een afvoerbuis. Deze afvoerbuizen zijn er in flexibele varianten en niet flexibele varianten. Deze laatste kunnen van PVC materiaal zijn of gegalvaniseerd metaal. Hierbij dienen meestal ook nog bochten en/ of andere koppelstukken te worden gekocht. Flexibele buis is verreweg de eenvoudigste methode. Hieronder lees je stap voor stap hoe je zo’n lelijke buis aftimmert met een koof.
Plaats de afzuigbuis op de juiste manier, hanteer hierbij altijd de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. In ons geval hebben wij gebruik gemaakt van flexibele buis. Dit werkt eenvoudig en snel. Bijkomend voordeel is dat er geen bochten en of koppelstukken gekocht hoeven te worden, de flexibele afvoerbuis kan bovendien eenvoudig in een bocht worden gelegd. In onze situatie had de afzuigkap in kwestie een rvs sierkoof welke verticaal naar boven liep. Vanuit hier werken wij verder met onderstaande stappenplan om de buis af te timmeren met een koof.
Plaats rondom de afvoerbuis een frame van panlatten of 4,4×4,4 balkjes. Dit kan van onbehandeld vuren materiaal zijn, dit maakt het makkelijk verwerkbaar. Plaats de panlatten met pluggen in een stenen/ betonnen wand en plafond.
Werk altijd haaks en waterpas, dit geeft een mooier eindresultaat!
Indien er gemonteerd wordt op een holle gipswand is het handig om het houten regelwerk achter de gipsplaten op te zoeken en daar rechtstreeks in te schroeven. Dit zal meer stevigheid geven dan het gebruik van hollewandpluggen.
Tip: lees onze blog waarin we vertellen welke plug en schroeven je kan combineren!
Monteer op dit frame het onderste gedeelte van de koof van plaatmateriaal. Kies bij voorkeur makkelijk verwerkbaar plaatmateriaal zoals Multiplex of MDF in een dikte van 9 of 12 mm. Door ze vooraf alvast in de grondverf te zetten zorg je ervoor dat de ergste zuiging van het hout eruit is en de uiteindelijke lak beter zal dekken. Indien je de koof wilt laten stucen voor een glad geheel kan het frame ook bedekt worden met stucplaten of gipsplaten.
Houdt rekening bij het plaatsen van het onderste gedeelte van de koof, met de plek waar de buis de koof in zal komen. Hier dient een inkeping te worden gemaakt. Maak deze inkeping ook niet te smal, de afvoerbuis mag niet worden afgekneld.
Meet eenvoudig de lengte en breedte op welke dit paneel dient te hebben en zaag dit op maat met een cirkelzaag of tafelzaag.
Gebruik bij voorkeur steenwol isolatie rondom de isolatiebuis. Dit zal zorgen dat het meeste geluid weg wordt genomen. Bovendien wordt de flexibele buis op deze manier gefixeerd in de koof en kan deze dus niet meer bewegen wat voor hinderlijke geluiden kan zorgen. De buis wordt in veel gevallen aan de buitengevel afgewerkt met een gevelkap, veel modellen hebben een afsluitklep. Bij harde wind kan deze klep open en dicht klappen, ook dit brengt een vervelend geluid met zich mee. Isoleer dus ook zoveel mogelijk het gedeelte van de buitenmuur wat zichtbaar is.
Plaats nu ook de voorkant en eventuele zijkanten om het geheel af te werken. Indien je niet in de kopse kant van het plaatmateriaal wilt schroeven, kan je ervoor kiezen om eerst een panlat te plaatsen op het onderste gedeelte. De voorkant kan hier dan op worden gemonteerd.
Het plaatmateriaal uiteraard vastschroeven met de juiste schroeven, wij hebben 3.5 x 40 mm schroeven gebruikt. Indien er gekozen wordt voor gipsplaten om de koof mee te bekleden, gebruik dan speciale gipsplaatschroeven. De schroefgaten kunnen worden gedicht met een houtplamuur of bij gips een gipsplaatvuller, waarna het geheel licht kan worden opgeschuurd en vervolgens een dekkende laklaag aangebracht worden. Dit aflakken kan in een kleur naar keuze, bedenk goed wat er bijvoorbeeld bij de keuken past. Indien nodig afkitten bij het plafond en de muur.
Extra tip: Bedenk ook of je eventueel spotjes wenst aan te brengen in de koof. In de meeste gevallen ligt er namelijk al een stroompunt in de koof waar de afzuigkap op wordt aangesloten..
Het monteren van deze spotjes kan dus zonder al te veel moeite worden toegepast, doe dit wel voordat je aan de slag gaat met Stap 3.
Het zelf timmeren van zo’n koof is redelijk eenvoudig indien gebruik wordt gemaakt van het juiste gereedschap. Heb je dit nou niet en zie je enorm op tegen het plaatsen van een dergelijke koof? Benader dan een timmerman welke de klus uit zal voeren.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW