Home Blogs Welke plugmaat bij welke schroef gebruiken?

Welke plugmaat bij welke schroef gebruiken?

DELEN

Hierin ontstaat bij veel mensen verwarring. De schroefmaat wordt onderverdeeld in een dikte en een lengte maat. Dezelfde maten worden aangegeven bij een plug. Op deze manier is het duidelijk wat de dikte is en wat de lengte van de schroef/ plug is.
Een veel gebruikte schroefmaat is 4 x 40 mm. Dit houdt dus in dat de dikte van de schroef 4 millimeter is, terwijl de lengte op zijn beurt 40 mm is.
Vrijwel altijd wordt eerst de dikte aangegeven en daarna de lengte maat.
Bij pluggen is dit niet anders, pluggen van bijvoorbeeld 5 x 25 mm zijn populair en over het algemeen voldoende voor het ophangen van een schilderij of spiegel.

Welke schroef wordt nou bij welke plug gebruikt?

In de meeste gevallen, wanneer er bijvoorbeeld een boekenplank wordt gekocht, worden er schroeven en pluggen meegeleverd. Lekker makkelijk!
Toch is dit niet in elke situatie zo, dan dien je dus zelf pluggen en schroeven te kopen of misschien heb je nog wel wat liggen. Op geen enkele plug wordt helaas aangegeven welke dikte schroeven er gebruikt moeten worden voor een optimale trekkracht. Daarom heb ik onderstaand schema gemaakt welke in de meeste gevallen prima te hanteren is bij doorsnee pluggen in beton of volle stenen.

 

Plug dikte in mmBoormaat in mmDiepte boorgatSchroefdikteMax. trekkracht *
4 x 20 mm4 mm25 mm3* mm10 kg. *
5 x 25 mm5 mm30 mm2,5 – 4* mm25 kg. *
6 x 30 mm6 mm35 mm3,5 – 5* mm60 kg. *
8 x 40 mm8 mm45 mm4,5 – 6* mm60 kg. *
10 x 50 mm10 mm55 mm6 – 8* mm100 kg. *
12 x 60 mm12 mm65 mm8 – 10* mm150 kg. *

 

* Let op: De maximale trekkracht is uiteraard afhankelijk van de sterkte van de steen en de kwaliteit van de plug. Deze trekkracht is berekend op het rechtstandig uittrekken van de plug met de aanbevolen schroefdikte. Ook schroeflengte is een factor wat bepalend kan zijn voor de trekkracht.

In bovenstaand schema wordt een gemiddelde aangehouden, wat opvalt is dat de eerste maat van de plug ook de maat van de boor dient te zijn. Gebruik een stukje plakband op de buur om de lengte van de plug aan te duiden zodat je lekker snel en secuur te werk kunt gaan. Het is aan te bevelen om een paar millimeter dieper te boren dan de lengtemaat van de plug.
Zo ben je zeker dat de plug makkelijk in het zojuist geboorde gat past. Bekijk ook onze blog over boren in een muur.

Verschillende types pluggen.

In bovenstaande blog zijn we uitgegaan van standaard nylon pluggen geplaatst in beton of volsteens muren. Voor in beton kan ook gebruik worden gemaakt van zogenaamde slagpluggen of kozijnpluggen. Dit zijn lange pluggen met even lange schroeven en worden gebruikt om meestal houten balken op beton of steen vast te maken. Uniek aan deze type pluggen is dat ze in 1 keer door het hout heen gemonteerd worden. De schroef wordt in de pluggen geslagen met een hamer en zit gelijk muurvast. Lekker snel werken dus!

Veel wanden in met name oude woningen bestaan uit een houten geraamte met gipsplaten als bekleding. Dit wordt ook wel een holle wand genoemd, hiervoor zijn zogenaamde holle wand pluggen of gipsplaat pluggen geschikt. Bekijk hier een overzicht van alle bevestigingsmiddelen.

[Totaal: 5    Gemiddelde: 4.4/5]