Als klusser ga je regelmatig de hoogte in, vooral bij werkzaamheden aan de buitenkant van je huis, zoals het schilderen van kozijnen, het voegen van buitenmuren of het plaatsen van een dakraam of dakkapel. Maar ook binnenshuis zijn er klussen waarbij je op hoogte werkt, zeker als je een huis hebt met hoge plafonds of een vide. In al deze gevallen is het veiliger en prettiger werken op een steiger dan op een trap of ladder. Hieronder lees je waarom het de moeite waard is om als klusser een eigen steiger aan te schaffen.
We hebben nu ook een blog geschreven over de do’s & don’t omtrent steigers.
Je denkt misschien dat het jou niet zal gebeuren, ten val komen bij een klus op hoogte, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Werken op een steiger is veel veiliger dan werken vanaf een ladder. Je staat steviger en hebt meer ruimte.
Met een steiger heb je, in tegenstelling tot bij een ladder, een platform om je spullen op te zetten. Een steiger is breder dan een ladder en daarom is het niet nodig om deze steeds weer te verplaatsen om verder te kunnen met je werk. Ook kun je met twee personen op een steiger staan.
Een eigen steiger kopen, is een hele aanschaf. Maar zeker als je een fervent klusser bent, heb je de investering er zo weer uit. Als je een steiger huurt, betaal je niet alleen voor het gebruik van de steiger, maar heb je ook te maken met transportkosten. Die kosten heb je niet als je een eigen steiger in de schuur hebt staan.
Als je een steiger huurt en de klus langer blijkt te duren dan je van te voren had ingeschat, dan moet je contact opnemen met het verhuurbedrijf om de steiger langer te huren. Dat kan niet altijd, want het verhuurbedrijf heeft nog meer klanten. Met een eigen steiger heb je deze zorg niet en dus is het veel relaxter werken.
Ook als je familieleden, vrienden en buren niet zo graag klussen, dan hebben zij wel eens werk in of om het huis te doen, zoals het jaarlijks uithalen van de goten. Je kunt je steiger in dat geval aan hen uitlenen, zodat ook zij veilig werken.
Er zijn verschillende soorten steigers. De belangrijkste zijn:
Staande steigers rusten met twee staanders op de grond. Zij worden vooral door professionals gebruikt bij grotere bouwprojecten, hoewel zij ook geschikt zijn voor doe-het-zelvers met een langdurig klusproject.
Rolsteigers hebben wielen en zijn dus eenvoudig te verplaatsen. De meeste klussers kiezen voor een rolsteiger, omdat zij breed inzetbaar zijn.
Vaak zijn rolsteigers ook vouwsteigers, wat wil zeggen dat zij inklapbaar zijn. Vouwsteigers beslaan weinig ruimte in je schuur of garage als je de steiger even niet nodig hebt.
Kamersteigers zijn rolsteigers speciaal voor gebruik binnenshuis. Zij zijn lager dan rolsteigers voor buiten, maar met een extra module kun je de werkhoogte eenvoudig vergroten.
Koop een steiger waarvan losse onderdelen te bestellen zijn, zodat je eenvoudig oude onderdelen kunt vervangen of je steiger verder kunt uitbouwen.
€ 0,00
€ 0,00 excl. BTW