Home Gereedschap Dit wilde je altijd al weten over metaalboren

Dit wilde je altijd al weten over metaalboren

DELEN

Metaalboren zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de perfecte keuze als je in metaal wilt gaan boren. Maar wat zijn metaalboren eigenlijk precies en in welke soorten en maten zijn deze verkrijgbaar? Wat is eigenlijk het verschil? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en meer. Lees je mee?

Metaalboren van HHS

De meeste metaalboren worden gemaakt van HHS. Dit geeft de metaalboor de snelheid en kracht die hij nodig heeft om door stevige substanties te boren. HHS staat dan ook voor High Speed Steel. In de HHS boren zijn enorm veel verschillende soorten. Namen die je vast wel bekend voor zullen komen zijn HSS-CO, HHS- Tin en HSS-R. Het verschil tussen deze soorten is niet algemeen bekend en leggen wij hieronder uit. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de productiemethode van de metaalboor. Hierbij kunnen we spreken over gewalste boren (type HSS-R) en geslepen boren (type HSS-G).

HSS-G metaalboren

De HSS-G metaalboren zijn geslepen. Tijdens de productiewijze van deze boren worden de groeven niet geperst maar geslepen. Het voordeel van een geslepen metaalboor is dat deze veel nauwkeuriger kunnen boren. Hierdoor zijn ze perfect voor klussen op maat. Het nadeel is dat deze productiemethode een stuk duurder is dan die van de gewalste methode.

HSS-R metaalboren

Bij HSS-R metaalboren wordt er gebruik gemaakt van onverhard materiaal dat gewalst wordt tot het eindresultaat. Pas in de eindfase wordt het materiaal gehard. Door het walsen wordt de structuur van het staal niet onderbroken of aangetast. Hierdoor ontstaat er een hoge taaiheid. Deze metaalboren zijn zeer allround te noemen en kunnen voor vrijwel elke klus toegepast worden. Bovendien is het ook de meest voordelige metaalboor in dit rijtje.

De coatings van een metaalboor

Metaalboren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Het materiaal en de coating is van essentieel belang voor de werking van de boor. Hieronder vertellen we meer over de meest voorkomende soorten.

  • HSS-CO: de HSS-CO boor wordt vervaardigd met een kleine hoeveelheid kobalt. kobalt is een materiaal dat vaak wordt toegepast in de metaalindustrie omdat deze enorm slijtvast is bij hoge temperaturen. Hierdoor blijven ze langer scherp. De HSS-CO boor wordt voornamelijk toegepast voor het boren in zware materialen, zoals RVS.
  • De HSS boor: dit is de boor die het meest gebruikt wordt en bovendien ook nog het voordeligst is. Dat is ook niet zonder reden. Deze boor is multi-inzetbaar en is vrijwel voor elke klus een goede keuze. Enkel bij het boren in enorm harde materialen, zoals RVS, is het verstandiger om te kiezen voor een ander soort boor.
  • HSS-tin: zoals de naam al doet vermoeden worden de HSS-tin boren voorzien van tin. Dit zorgt voor een stevige taaiheid en hierdoor blijven de randen van de boor langer scherp.

Een uitgebreide uitleg hoe je een gat in de muur boort vindt je hier.

[Totaal: 2    Gemiddelde: 1/5]